/ община Тервел
Община Тервел подготви проектобюджет от 15 млн.лева за 2019 г., което е с 3 млн.лева повече от миналогодишния план, съобщават оттам. Общата стойност на планираните местни приходи в бюджета за 2019 г. е 7 343 675 лв., с 1.7 млн.лв. повече от 2018 г., като увеличението е изцяло от суми от външно финансиране за инвестиции в общинска инфраструктура.
 
Община Тервел ще стопанисва сградата на бившата автогара в града

Очакваните данъчни и неданъчни местни приходи остават на същото ниво като тези през 2018 г. – около 2.8 млн.лв., като ставките за данъци и такси са непроменени с изключение на новостите за МПС на държавно ниво. Таксите остават 30 лв. за детска градина (25 лв. за отопляваните с твърдо гориво), 40 лв. за ползване на домашен социален патронаж във всички села на общината и т.н.

Изменение има при таксите за услуги по гражданско състояние, които се покачват незначително – основната част от тях с по 1 лв. Причината е анализ за разходите, които общината заплаща за осигуряване на тези услуги и сравнение със същия вид такси в идентични на Тервел общини – Дулово, Исперих, Кубрат и други.
 
Правителството отпусна 920 хил.лева за ремонт на основна улица в Тервел

В бюджета е залегнал малък спад в очакваните приходи от продажба на общински имоти. През 2019 г. за продажба ще бъдат предложени предимно площи със стари, вече запустели лозя в землищата на няколко села, като през последните години тенденцията гражданите да спират обработването на раздадените им за ползване от общината лозя е ясно изразена.
 
Общата изравнителна субсидия е увеличена с 230 000 лв. Целевата субсидия за местни дейности също е увеличена със 70 000 лв. Значителна е сумата от преходния остатък - 1 674 882 лв., но тя се дължи на все още неразходваните субсидии, получени от правителството през втората половина на 2018 г. за рехабилитация на ул.“Хан Аспарух“ в Тервел, за разплащане на два етапа от изграждане на новия транзитен водопровод в, доплащане за обредния дом в гробищния парк, преходни обекти от капиталовата програма за предходната година - ремонт на улица в с. Попгруево, ограждане на гробищни паркове. Към местните приходи се прибавят и заемните средства от договорения банков кредит за главната улица в с. Безмер.
 
Делегираните от държавата дейности са повече с 1.3 млн.лв. от тези през 2018 г. Увеличението засяга основно приходите на образователните звена - 771 681 лв., и в по-малка степен тези на общинската администрация и звената към нея. По-висока е субсидията и за читалищата – с 41 000 лв., както и тази за дома за стари хора – с 24 000 лв. Общата стойност на приходите от делегирани от държавата дейности за 2019 г. е 7 761 635 лв.
 
При разходите най-съществено е увеличението на заплатите в сектор образование - постигнат е ръст от 18,5 % в средствата по единни стандарти. Освен основните заплати са предвидени средства за СБКО в размер на 3%  от Фонд „Работна заплата“ и средства за диференцирано възнаграждение за постигнати резултати.

Община Тервел приключва годината с още един одобрен проект

При училищата заплатите и допълнителните възнаграждения са по-високи , отколкото при детските градини. Увеличението на заплатите на непедагогическия персонал е по-малко – 10 %. Общинският детски комплекс също се дофинансира от общината със сумата от 95 000 лв. – за недостиг на заплати и за издръжка. Държавната субсидия за това звено е 40 000 лв. Общината ще подпомага столовото хранене на учениците с 0,50 лв. на ден и ще осигурява средства за основните ремонти на училищните сгради.

Увеличени са с 15% основните заплати на всички медицински сестри, работещи в бюджетните звена в Община Тервел – училищни кабинети, детска ясла, старчески дом. Освен увеличението на заплатите, медицинските  лица в сектор „Образование“ ще имат и по-голям размер на платения отпуск – 40 дни.

За обезпечаване на това увеличение на заплати на мед.лица в училищните кабинети Община Тервел заделя 29 000 лв. от бюджета си за покриване на недостига за заплати над сумата, осигурена от държавата. Заплатите на заетите в детска ясла се обезпечават с 57 000 лв. от общината – сума, която не достига от държавната субсидия.

С 10% по-високи ще са заплатите на кмет, зам.кметове , кметове на села и кметски наместници. Всички заети в общинската администрация ще имат 15 %-ов ръст на основните заплати. Увеличението при възнагражденията на администрацията е по-голямо, за да бъде преодоляно изоставането в заплатите на тези служители.
 
Отново са планирани средства – 18 000 лв. за продължаване на проучвателната работа на крепостта „Палматис“. Осигурена е издръжка от общинския бюджет на всички спортни клубове. Предвидени са средства за издръжка на приюта за безстопанствени кучета, за зимно поддържане и снегопочистване, за отпечатване на общинския вестник. Културната програма на общината е обезпечена с 99 000 лв.

Разходите за дейност  “Чистота” възлизат на 588 630 лв. и са по-големи от приходите, които Общината получава от такса „смет“.

В Тервел облагородиха детски градини и паркове по националната кампания "За чиста околна среда"
Община Тервел

Инвестициите през 2019 г. в Тервелско ще бъдат в мебели в детски градини. В с.Орляк ще има нова детска площадка. За училището в Коларци и за това в с.Безмер ще се разходват 29 000 лв. - за довършване на санирането в Коларци и на столовата в Безмер. За купуване на трактор с гребло за сняг и косачка са разчетени 48 000 лв. Предвидено е да се изгради първи етап на видеонаблюдение - с 16 000 лв.

Четири клуба ще бъдат обновени със 72 000 лв. – в Безмер (сватбен салон), в Зърнево, в Главанци и в Каблешково ( подова настилка). Две автоспирки - в Главанци и Ангеларий, ще бъдат ремонтирани със 7 000 лв. Ще се ремонтират чешми в 4 села – Орляк, Коларци, Полк.Савово и Попгруево. Предвидени са 67 500 лв. средства за църкви и джамии – с.Нова Камена, в с.Коларци, с.Честименско , с.Каблешково, с.Градница.
 
Общо 25 000 лв. са заделени за ремонт на кметствата в селата Кладенци , Балик и  Бонево. Предвидени са средства за ремонт на ритуалния дом в Тервел и за ремонт на сграда в гробищния парк на с.Коларци – общо 28 000 лв. Ще се постави нова дограма на здравната служба в с.Жегларци, ще се ремонтира читалищната сграда в с.Божан.

За това са заделени 10 400 лв. Ще се изградят изкуствени неравности по главните улици в Каблешково, Коларци, Божан, Жегларци, Зърнево и Орляк. 12 000 лв. са заделени за втора вноска за купуване на остеограф за МБАЛ Добрич и 13 800 лв. за бродировачна машина за читалището в Тервел.

С 280 600 лв. ще се изкърпват улици в няколко села – Орляк, Кочмар, Кладенци, Ангеларий, Полк.Савово. Осигурени са средства за първи етап на изграждане на кръгово кръстовище за извеждане на тежковарни автомобили извън града и 18 000 лв. за закупуване на компютърна техника за кметствата.
 
Тази година Община Тервел внесе проект за обновяване на клубна зала в сутерена на читалището в Тервел и реконструкция на фонтан в централната част на града. Финансиращият орган е Проект „Красива България“.

В етап на оценка са 4 проекти в Държавен Фонд “Земеделие“, чрез които трябва да се изградят център за социални услуги в с.Безмер, спортна площадка в училището в с.Нова Камена, да се ремонтират три улици в Тервел . Внесен е и проект за изграждане на спортна площадка в двора на Детска градина № 1“Детелина“ в Тервел.