Община Тервел
Община Тервел / Дарик Добрич; Община Тервел
Общинският съвет на Тервел  гласува без изменение предложения от кметската администрация и преминал публично обсъждане бюджет на общината. Предложеният от кмета бюджет съдържа увеличение на всички заплати на заети в общинските дейности с 10 %. Най-голямо е увеличението при средните брутни заплати на медицинските сестри в училищните кабинети – 13,9 % спрямо досегашния размер на заплатите им. До 31 .12. 2017 г. медиците получаваха средна брутна заплата от 631 лв. Считано от 1 януари 2018 г. средните брутни заплати на медицинските лица в образователните звена са 719лева. По отношение на основните им заплати увеличението е 12,2 %.

След приемането на бюджета, средните брутни заплати от 1 януари т.г. по най-значимите общински звена и дейности са - Общинска администрация –(без кмет и зам.кметове) -658 лв., Кметове на населени места –765 лв., Детски градини педагогически кадри – 978 лв., Детски градини непедагогически кадри - 658 лв., Дом за стари хора-676 лв., Домашен социален патронаж и центрове в селата-665 лв., Медицински лица в здравни кабинети - 719 лв.;Общински съветници (без Председател на Обс) – 530 лв.

С консенсус беше приета програмата за капиталови разходи. Приети бяха предложенията за ново трасе на обходния път, чрез използване на съществуващ общински път, за кандидатстване в МИГ и за преструктуриране на основното училище в с.Орляк  в обединено. Съветниците гласуваха още предложения за отдаване под наем на общински пасища и мери, за покриване на разноските за път на учители и медицински лица.

Приета бе и програмата за разпореждане с общинско имущество за 2018 година  и решение за отдаване под наем без търг на кабинети за личните лекари и денталните практики в общината.