/ Община Добрич
Закъснението ще бъде наваксано и проектът ще приключи навреме, считат от общината
Закъснение от 41 дни от планирания график на дейностите по пълната реконструкция и разширение на съществуващата пречиствателна станция за отпадни води в Добрич, отчете екипът на „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в гр. Добрич”. Към 30 ноември изпълнението на строително монтажните работи по пречиствателната станция е 60.5% от общия обем на дейностите, а усвоените средства възлизат на 38.45%.

Какъв е напредъкът по водния цикъл на Добрич - вижте каква част от тръбите са подменени

Христо Атанасов от обединение „Гис Аква БГ“, което е изпълнител на дейностите по реконструкцията на пречиствателната станция обясни закъснението с неразбориите в отношенията с Енерго - Про. По думите му закъснението не е критично, заради заложен малък обем на планирани дейности в зимните месеци, а забавянето ще бъде наваксано до края на март догодина. Атанасов припомни, че крайният срок за завършването на ремонта е до края на август 2019 г. и прогнозира, че обектът ще бъде завършен още през юли. 

Линейната част на проекта за водния цикъл на Добрич е разделена на 3 Лота. Лот 1 предвижда изграждане на канализационни колектори с дължина 6,46 км и съпътстващ водопровод 4,33 км. Изпълнителят по този Лот - ДЗЗД „Свежест 2018”, е изработил и предал на възложителя работните проекти, които в момента се съгласуват с оторизираните инстанции.

Някои дейности по водния цикъл са изпълнени на 62%, вече се асфалтират улици

Очакванията са в края на февруари догодина да бъде издадено строителното разрешение, а изпълнителят да стартира работа в началото на март, обяви инж. Живко Неделев - ръководител на проекта за водния цикъл в Добрич. 

Лот 2 предвижда реконструкция на водопроводна мрежа с дължина 45,600 км. От тях към момента са реконструирани 32 265 м. или 70,80 % от целия обем. Направените домови отклонения на този етап са 2013 броя, 12 екипа работят по обявените в графика улици. По този Лот изпълнителят отчита закъснение от графика 14 дни, което е заради липсата на подземен кадастър и съпътстващи стари водопроводни съоръжения и аварии. 

Кметът: Добрич ще бъде напълно обновен до средата на 2019 г.

По Лот 3 е планирана реконструкция на водопроводна мрежа с дължина 29 км и 800 м,
от която са изпълнени 83,40 % или 24 870 м. Изпълнителят - ДЗЗД „ Добротица 2016“, отчита към момента закъснение от графика 19 дни. В момента работят 9 екипа, които са направили 1732 домови отклонения.

„Като цяло изпълнителите се движат по набелязаните графици и считаме, че водният проект на Добрич ще приключи навреме”, коментира инж.Живко Неделев.