/ Дарик Добрич
„Към настоящия момент е възможно асфалтиране само на улици, на които са изключени старите водопроводи. Това не може да се случи на всички улици, тъй като тези стари водопроводи все още захранват голяма част от града”, заяви инж. Живко Неделев - ръководител на проекта за водния цикъл в Добрич. Той представи напредъка по проекта по време на отчета за трите години от мандата на кметския екип.

„Това, че улицата е изкопана, че е положен водопровод и е сложен чакъл не означава, че тази улица може да бъде асфалтирана, точно заради тези стари водопроводи. Все пак към настоящия момент са  възстановени и асфалтирани около 15 улици”, обясни инж. Неделев.

Някои дейности по водния цикъл са изпълнени на 62%, вече се асфалтират улици

До края на тази година, ако времето е подходящо, изпълнителите планират да асфалтират някои главни улици, основно свързани с автомобилния трафик. В момента се работи по улица „Димитър Ковачев” – тя се подготвя за асфалтиране от ул. „Христо Ботев” на север. Планира се и улица „Бойчо Огнянов” и всичко завършено на север от улица „Христо Ботев”.



Реконструкцията на Пречиствателната станция във Врачанци е завършена на около 60%, съобщи още инж. Неделев. По думите му изпълнителят се движи по график, с много малки закъснения, които скоро ще бъдат наваксани, и дейностите се развиват добре.

Кметът: Добрич ще бъде напълно обновен до средата на 2019 г.

Лот 1 от проекта за воден цикъл предвижда рехабилитация на 6,5 км главни колектори от канализацията и на 4 300 метра съпътстващи водопроводи. Това е най-късно подписаният договор – през юли т.г., като  строителните дейности ще започнат в началото на следващата година и трябва да приключат до края й.

По Лот 2 от общо 45,6 км водопроводи до момента са подменени 27 км, което е около 59% от предвидените дейности. По Лот 3, от общо 29,7 км, 26 км са подменени, което е 82% от цялата задача.