/ Дарик Добрич
Всички подобрения в Добрич, за които се работи от две години, през 2018-а ще започнат да стават видими за гражданите, обеща в ефира на Дарик кметът Йордан Йорданов. Огромна промяна в облика на града се очаква да настъпи до средата на 2019 г.

Тогава ще приключи водният цикъл, ще бъдат преасфалтирани улиците и подновени тротоарите, където вървят ремонтите. Кметът отбеляза, че водопроводи не минават по всички улици, както смятат мнозина, но с големия воден проект ще бъдат обхванати 60-70% от системата. Освен това паралелно чрез други програми се правят ремонти и на много други пътни участъци, на образователната инфраструктура, тротоари.
 
Йорданов категорично отхвърли обвинения в социалните мрежи, че „се правят ремонти само в центъра“ или „само в кварталите“ или „само на централните детски градини“ и бе категоричен, че от Общината имат желание да обхванат всички занемарени в последните 30 години дела, но това става поетапно. Например чаканият ремонт на покрива на Органова зала ще остане за догодина.

Започва обаче обследване и проектиране за рехабилитация на моста на бул.“Добруджа“ над бул.“Русия“, където падна наскоро парапетът. Там е нужно укрепване, за което ще се наложи затваряне на съоръжението.
 
Въвежда се нова схема за контрол на градското почистване, която е договорена с отговарящата фирма „ЕфСиСи“. Екоинспекторите на Общината са въоръжени с фотоапарати, за да следят и документират всички нередности.

Несвършената от фирмата работа не се заплаща, посочи Йорданов, налагат се и санкции. От Общината смятат да будят и заспалата съвест на добричлии. При постъпил сигнал за замърсен участък или микросметище, ще се правят и публикуват снимки преди, след намесата на почистващата фирма, както и седмица-две след чистенето. Ако гражданите отново са довели мястото до вида, от който са се жалвали, нека сами усетят това, за да започнат да пазят, решили са от администрацията.
 
Йорданов има предложение и за решението на още един важен проблем – състоянието на ВиК. Той предлага граждани, кметове на общини, експерти и институции заедно да напишат бизнес плана на водното дружество. „Да спрем да се делим, а да се опитаме да свършим работа съвместно“, иска кметът на Добрич.
 
Краткосрочната ни програмата като управленски екип е постигната“, отчете Йордан Йорданов, „сега полагаме основата, от която ще продължи да се развива градът“. Той изрази задоволство, че и общинските съветници са подкрепили намеренията на ръководството, заложени в бюджет‘2018.

Според него, с ремонтите на инфраструктурата ще се насърчи и идването на инвеститорите. Индустриалната зона в бившето поделение се развива, преговаря се и за ползването на бившето военно летище като терминал, съобщи кметът.
 
Дългосрочната визия на екипа е в рамките на 10 години Добрич да се превърне в чист, спретнат, екологичен град, с ремонтирани улици и удобни тротоари. Ще се заложи и нова концепция за трафик – с изнасяне на автомобилите от центъра чрез оформяне на буферни паркинги в периферията, велоалеи и повече пешеходно движение.
 
В средата на мандата си, кметът не знае дали ще се кандидатира отново на местни избори, но с екипа му желаят заложените от тях промени и дългосрочна визия, да бъдат наследени и от следващите управляващи.