Зам.-кметът на Добрич Елка Димова в студиото на Дарик Добрич
Зам.-кметът на Добрич Елка Димова в студиото на Дарик Добрич / Дарик Добрич
Не "постна пица", а "вратна пържола" е бюджетът според зам.-кмета Елка Димова
Бюджет на развитието нарече проекто-бюджета за 2018 г. на Добрич финансовият зам.-кмет на общината Елка Димова. Пред Дарик тя коментира неговите характеристики и го определи като „вратна пържола”  в тон с популярната метафора от времето на финансовия министър Симеон Дянков „постна пица”.

„Тазгодишният бюджет на Добрич е с близо 9 млн. повече от миналогодишния, затова той е доста по-оптимистичен. Финансовата рамка е 57 млн. и 600 хил.  С по 4 млн. и 500 хил.лв. са увеличени  държавните стандарти за делегираните от държавата дейности, както и местните приходи и дейности” – информира Димова.

Добър интерес към публичното обсъждане на проекто-бюджета  отчитат от общината. „Гражданите активно участват с предложения за включване на обекти според собствената си нужда – спортните фенове искат повече средства за спорт, гражданите настояват за повече пари за облагородяване на междублокивите пространства и ремонт на улиците в квартала, за подобряване на дейността по сметосъбиране и сметоизвозване, има конкретни предложения за въвеждане на разделно сметосъбиране, макар и експериментално в един отделен квартал”, разказа още финансовият зам.-кмет.  Всички постъпили в кметството предложения ще бъдат протоколирани и обобщени, а крайният срок за приемането им е до петък, 12 януари, включително.

Обсъждат бюджета на община Добрич за 2018 година

В местните дейности се очакват повече приходи с около 1 млн. лв. от наеми на общински жилища, информира в ефира на Дарик още Елка Димова. С 1млн. и 800 хил.лв. повече се очакват и от Програмата за разпореждане с общинско имущество за 2018 г., а вече имало  имоти, към които е проявен сериозен интерес от инвеститори, подчерта заместник – кметът.

В разходната част акцентът ще бъде върху ремонти и рехабилатции на уличната инфраструктура – улици и тротоари, алеи в гробищен парк. Предвидена е и цялостна реконструкция на паркинга на пазара. „Невидимото за гражданите е увеличението на минималната работна заплата във всички общински звена според изискванията на Министерски съвет, както и увеличение, макар и минимално на заплащането на специалисти и експерти” – поясни Елка Димова.

2017 г. общината е приключила с неразплатени задължения в сектор „Чистота” в размер на 600 хил.лв. към консорциума, оператор на регионалното депо за отпадъци. „При положение,че имаме да вземаме около 800 хил.лв. от община Балчик, не смятаме, че тези задължения са нещо треможно, с които не можем да се справим” – коментира Димова.  

За зимно поддържане и почистване през 2018 г. кметството е заделило 720 хил.лв.

През 2018 г. ще бъдат запазени досегашните ставки на местните данъци и такси. „Мисля, че напоследък се справяме много добре със събираемостта, с методите и каналите за събиране на средства. Предвиждаме на касите на „Местни данъци и такси” да бъде поставен още един пост терминал за картови разплащания за удобство на гражданите.

В рамките на една година – от 2016г. до 2017 г. сме събрали с 620 хил.лв. повече постъпления от данъци без да променяме данъчните ставки,така че смятаме да запазим този темп и през 2018 г.” – заяви зам.-кметът. 

Публично обсъждане на проекта за бюджет'2018 на Добрич ще се състои на 8 януари

По думите й, амбициозната  капиталова програма отличава бюджет 2018 г. от миналогодишния. "Това може би е най-голямата капиталова програма, която сме имали. През тази година ще има и много сериозни инвестиционни проекти с европейско финансиране  като основните дейности по водния цикъл, по националната програма за енергийна ефективност и санирането  по ОПРР”, каза още Димова.

Тя се надява да няма проблеми с приемането на бюджета в Общински съвет.  

„Първите две години от мандата говорихме за стабилизация, за сигурност и разумност, а сега следващата логична и разумна стъпка е да тръгнем напред и според мен този момент дойде. Така че с бюджет 2018 г. тръгваме напред” – категорична бе зам.-кметът Елка Димова.