Боян Коларов пред ОбС
Боян Коларов пред ОбС / Дарик Добрич
Съветниците на Добрич внесоха промени в Програмата за капиталови разходи за 2018 г. при гласуването й в зала. Допълват се три улици, на които ще се правят ремонти на тротоари през настоящата година със средства от дългосрочен заем на Общината. Това са ул. „Кирил и Методий“, „Георги Кирков“ и „Максим Горки“. За тези промени са внесени предложения от няколко постоянни комисии, между които по строителство, спорт, транспорт, образование, приватизация и концесионен контрол. При дебатите, много съветници подкрепиха допълването на трите улици в капиталовата програма заради крайно лошото състояние на настилките на тротоарите. От програмата бе изваден пък тротоарът по бул.“Добруджа“ – от ул. „Иларион Макариополски“ до ул.“Отец Паисий“, защото не е толкова натоварен с пешеходно движение, колкото новоразписаните трасета.
 
При предвидените ремонти на тротоари ще се използват павета като настилка. Ще се наложи обаче изсичане на дървета. Ресорният зам.-кмет Боян Коларов бе помолен да обясни технологията на работа. Той каза, че дърветата по добричките улици са садени преди 40 до 80 години и не са поддържани, поради което на много места повреждат настилките. Настъпили са промени в законодателството, които регулират всяко дърво да отстои на не по-малко от 5 метра от сградата в съседство. Заради това условие много дървета ще трябва да бъдат премахнати. Другаде, където е възможно, ще се разширява пространството около тях, за да се освободи място за кореновата им система.
 
На всички възможни места тротоарите ще бъдат разширявани, каза още зам.-кметът. Той поясни още, че всички избрани за ремонти места, са предпочетени на база няколко критерия – да имат готови технически проекти; да са посочени в жалби и предложения на граждани; да са основен проводник на пешеходно движение, особено от спирки на градския транспорт към централната част.
 
Освен посочените улици, ремонти на тротоари ще се правят и на:
- ул. „Независимост“ – от ул. „Сан Стефано“ до ул. ‚Любен Каравелов“, включително ул. „Хан Аспарух“ в същия участък;