/ Дарик Добрич
На 62% са изпълнени дейностите по единия от лотовете на проекта за ремонт на водния цикъл на Добрич, съобщиха от управляващото звено на пресконференция. По Лот 3, изпълняван от „Добротица 2016“ са положени 18.4 км тръби от предвидените общо 29.8 км. Направени са 930 домови отклонения. Този изпълнител работи в кварталите на града – Дружба, Балик, Добротица и др.
 
Шефът на ВиК за проблемите с водата: Нека добричлии проявят още малко търпение

По Лот 2, който включва централната част и района около ЖП гарата, са завършени 15.9 км водопроводи от общо 45.6 км или 35%. Направени са и 1 064 отклонения към имотите. Изпълнителят „Хидрострой“ вече полага асфалтова настилка върху улици в района на пазара, при които са сложени новите тръби и е изключена старата ВиК мрежа, каза ръководителят на звеното инж. Живко Неделев.

Процедурата е доста сложна, изисква изследване и проверки по скиците на ВиК мрежата в града, уточни той. От 6 август тече възстановяване на настилката по ул. „Княз Дондуков“, ул.“ П.Р. Славейков“, ул. „ П.Р.Тошев“, ул. „ Ген. Цимерман“, ул. „ Полк. Калотинов“, ул. „ Ген. Скобелев“, ул. „ Ал. Стамболийски“, ул. „ Брегалница“, ул. „ Ерма“, ул. „Изгрев“, ул. „ Арда“, ул. „Струма“, ул. „Янтра“, ул. „Волга“, ул. „Иван Хадживълков“.
 
По Лот 4, по който се ремонтира и разширява пречиствателната станция, е готов работният проект и е започнало строителството – има направени изкопи и част от сгради. Спазва се графикът.
 
На 4 юли е подписан договор с изпълнителя по Лот 1, където е включена и канализацията. Избрано е Обединение ДЗЗД "Свежест" – Варна. Тече 60-дневен срок за проектиране на водоснабдителна и канализационна мрежа, а за строителството са предвидени 360 дни.
 
Кметът на Добрич: Търсим общ език с ВиК в името на добричлии

Според инж. Неделев, два месеца преди края на проекта през юни 2019 г. трябва да е приключено с полагането на всички водопроводи, за да има време за изследване и изправяне на дефекти. Последните пет месеца ще тече активно асфалтиране на улици и завършване на тротоари, откъдето е минал водният проект.

Много жалби пристигат от граждани в звеното за управление на водния цикъл, казаха още оттам. Те са предимно за липса на достъп до домовете поради струпани строителни материали или техника; има и за запрашеност и замърсеност. Неделев призова добричлии за още търпение към дейностите по проекта.