инж. Тодор Гикински
инж. Тодор Гикински / Дарик Добрич
Защо няма налягане по водопроводите?
Тодор Гикински за проблемите с налягането в Добрич
97806
Тодор Гикински за проблемите с налягането в Добрич
  • Тодор Гикински за проблемите с налягането в Добрич
Шефът на ВиК-Добрич инж. Тодор Гикински призова добричлии да проявят още малко търпение, докато се прехвърли водоподаването по новите тръби. Тогава  проблемите с ниското налягане на водата ще бъдат решени, увери той в ефира на Дарик радио. За централната градска част това вероятно ще стане около месец септември.

Инж. Гикински твърди, че в момента в града се подават повече количества вода от всякога и  помпените станции работят на пълен капацитет. Липсата на налягане е заради това, че ежедневно възникват много аварии по старите водопроводи при работата по водния цикъл. Проблемите в централна градска част започнаха преди около два месеца, след като фирмите усилено започнаха работа по водния цикъл, добави той.

Кметът на Добрич: Търсим общ език с ВиК в името на добричлии

„Има много предпоставки да няма налягане в централна градска част. Ние подаваме достатъчно количество вода в града, резервоарите са на нормални нива, но се работи по много улици от водния цикъл. Всеки, като излезе на балкона си, вижда, че се работи ако не на неговата улица, то на съседната. Там където се работи – от едната страна върви нашият водопровод, който е напълно компрометиран. Паралелно се работи по новия. Влизат големи машини - валяци, багери, тежки камиони – това неминуемо предполага аварии всеки ден по старите трасета.  Това пък намалява налягането. Старите водопроводи са като вестници. Хората във всеки град, през който е минавал воден цикъл, знаят, че се появяват много аварии”, коментира водният шеф.

Окончателно: Ще плащаме по 3.13 лева за кубик вода

По думите му подизпълнителите на цикъла са 20-30 фирми. Той смята, че тези фирми са доказани и хората им работят много добре. ВиК се опитва да бъде в синхрон с тях и Гикински смята, че до десетина дни напълно ще се сработят. „Постоянно правим срещи с общината и фирмите, работи се, ще се стиковаме изцяло съвсем скоро, стремим се по максимално бърз начин да реагираме”, заяви Гикински.

„В момента се работи усилено в централната градска част – това е един по-особен пръстен и когато има авария в зоната, налягането пада. Поставяме хидрофори там, където няма налягане, за да облекчим хората. Досега сме сложили 10, предстои да поставим още 6”, каза Гикински.

Той даде следния пример: В кв. Рилци през последните две седмици нямало вода по високите части. След проверки били открити 5 души с направени незаконни отклонения, от което налягането пада.

Шефът на ВиК заяви, че дружеството ще предприеме и вътрешни мерки, с които ще се опитва да покачва налягането на определени места.

Гикински посочи още, че бивши негови колеги, напуснали Вик , създавали напрежение и разпространявали слухове и невярна информация, например, че нарочно се държи ниско налягането, за да се правят икономии на ток.

ЧУЙТЕ ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР С ТОДОР ГИКИНСКИ В АУДИОТО: