Ивелина Илиева в студиото на Дарик Добрич
Ивелина Илиева в студиото на Дарик Добрич / Дарик Добрич
Областният координатор на Младежката организация на ГЕРБ в Добрич влиза в предизборната битка от позицията на експерт по еврофондовете и регионалното развитие
2018 година е много важна в национален мащаб по отношение на управлението на средствата от ЕС. Това заяви в ефира на Дарик досегашният  зам.-кмет на община Каварна и настоящ кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ в Добрич Ивелина Илиева. Тя подчерта, че по някои от оперативните програми  общините трябва да договорят определен процент от общия бюджет, осигурен за всяка една община, визирайки ОП „Регионално развитие”, по която за всяка една от 39-те големи общини има осигурен статичен финансов ресурс, но ако той не бъде договорен до 2018 г. някои  общини биха могли да загубят част от средствата, които са в резерв.

Илиева припомни, че програмният период  2014 – 2020 г. е стартирал  доста по-късно от очакваното, а  през 2013 г. е имало спрени европейски програми. Сега общините подадоха проектните си предложения, които в момента  са на етап оценка и предстои изпълнението на тези проекти, ако те бъдат одобрени, информира още кандидат-депутатът. Според нея от изключителна важност са публичните инвестиции, коректното управление на всяка една оперативна програма, гарантирането на  устойчивост и минимизирането на  риска от загуба на европейски средства и от спиране на европейските програми през следващите години.

 „Тъй като най-вероятно това ще бъде последният програмен период  до 2020 г. ще трябва да приключим всички дейности по проектите. Все още не е ясно каква ще бъде рамката на ЕС по отношение на кохезионната политика след 2020 г. затова е важно да можем да привлечем възможно най-голям финансов ресурс” – коментира Ивелина Илиева. Тя даде пример с община Каварна, където с годишен бюджет от порядъка на 14-15 млн. лева и инвестиционна програма около 1 млн. лева , от които  500 хил.лв. са държавно финансиране – е крайно недостатъчно, за да се изпълнят каквито и да било мащабни инфраструктурни проекти.

„Във всяка община има необходимост от подмяна на водопроводи, на канализационна мрежа, от реконструкция на пътища,  ремонт на републиканска и общинска пътна мрежа, улици и градска среда, но това без европейски средства би било невъзможно” – подчерта Илиева.

На въпроса защо е приела да се кандидатира за народен представител от листата на ГЕРБ, Ивелина Илиева отговори: „Приех поканата да се включа в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ тъй като оценявам жеста на Областното ръководство на партията, че дава възможност на младите хора да се изявят. Смятам, че имам достатъчно добра експертиза по отношение на европейските фондове, регионалното развитие и инвестициите и мога да допринеса за развитието на област Добрич като част от 44-то Народно събрание”.