Художествената галерия представя ретроспекция на Славка Денева
Художествената галерия представя ретроспекция на Славка Денева / ХГ - Добрич

Ретроспективна изложба на Славка Денева се открива в Художествената галерия в Добрич от 17,30 часа. Поводът е 80 години от рождението на голямата художничка.

Славка Денева е личност с  богата култура и всестранен артистизъм, всецяло отдадена на изкуството и с огромно преклонение пред творчеството на именития си баща Борис Денев. Художничката участва в няколко общи художествени изложби и още с първите си произведения от 1957, 1959 и 1962 г. показва по категоричен начин своята индивидуалност и не остава незабелязана от критиката и от музейните специалисти. Самостоятелна изложба не пожелава да направи. Едва през 90-те години творчеството й  е показано в две големи експозиции на ул. „Шипка" 6 (живопис и рисунки от нейното завещание) и в Софийската градска художествена галерия (музейни и частни притежания).

Денева казва, че е натуралистка, която рисува с бои, не използва за себе си понятията „изкуство" или „живопис". Не подписва и не датира творбите си, не ги назовава.

Съюзът на художниците в България показа голяма ретроспективна изложба през май-юни 2010, в която бяха включени над 120 произведения  - от завещанието, което художничката прави на СБХ, всички притежавани от галериите в страната и от частни колекции. По време на фестивала на изкуствата „Аполония" в Созопол и в Градската художествена галерия във Варна гостуваха картини от завещанието, които ще бъдат показани и в Добрич.