Хора с увреждания се обучават за сътрудници в малък и среден бизнес
Хора с увреждания се обучават за сътрудници в малък и среден бизнес / ВУМК

55 души от общините Добрич и Добричка ще бъдат обучавани по проект "Иновативни услуги за социална и икономическа интеграция на хора с увреждания". Дейностите се реализират от Висше училище Международен колеж и Сдружение "ХобиСклуб".

Заниманията по предприемачество ще продължат два месеца. Сред уменията, които ще усвоят на теория и практика хората с увреждания и членове на техните семейства, са етикет при запознанства, бизнес срещи и презентации, изготвяне на визитни картички. За курсовете са осигурени безплатни учебни материали, свободен достъп до интернет, специализирана литература по предприемачество, безплатна храна и транспорт за хората от община Добричка.

Целта на проекта е да се подпомогнат хората с увреждания да се интегрират икономически и да преодоляват социалното изключване. Те ще повишат квалификацията и възможностите си за реализация на пазара на труда, както и ще имат условия за стартиране на свой бизнес.

В края на курса, успешно завършилите ще получат удостоверение за придобито професионално обучение като "Сътрудник в малък и среден бизнес". Проектът за иновативните услуги за хора с увреждания е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.