Готвят проект за обновяване на музея в Тервел
Готвят проект за обновяване на музея в Тервел / Дарик Добрич

Община Тервел готви проект за обновяване на музея в добруджанския град. Целта е сградата да се реновира, обзавеждането да се обнови, а експозициите да се представят по атрактивен достъпен начин. Предвижда се изложбената площ да се организира в две основни зони: за постоянни и за гостуващи експозиции. Предвидено е разширяване на фондохранилището на музея и осигуряване на външно и вътрешно видеонаблюдение.

Обновяването на сградния фонд, обзавеждането и експозициите на общинския музей, както и осъвременяването на методите за експониране в него е един от приоритетите на общинското ръководство в сферата на културата през този мандат, посочват от общината.

Допълнителен стимул за обновяване на музея е обогатяването на музейния фонд това лято. В общинския музей на Тервел ще бъдат показвани артефакти и изображения от раннохристиянската базилика на крепостта „Палматис”.

В крепостта Палматис откриха базилика от 5 век с най-големия синтрон в България

Община Тервел ще кандидатства с проекта по новата Програма за развитие на селските райони. Пред проект "Красива България" пък ще се внесе проектно предложение за осигуряване на достъпна среда в сградата на музея. Предвижда се изграждане на външен панорамен остъклен подемник, който да осигурява достъп до всичките три етажа на музея и пътека за достъп до него, монтиране на платформа за стълби за преодоляване на едно ниво в сградата, изграждане на санитарен възел за хора със затруднено придвижване на етаж първи в музея.

Стойността на проектните работи за осигуряване на достъпна среда възлизат на близо 110 000 лв., като общината осигурява финансиране от 20 000 лв.

Общинският музей в Тервел е създаден през 70-те години на миналия век и се нуждае от основен ремонт на сградата и от нов поглед към сбирките в нея, подчертават от добруджанската община. Общината си е поставила за цел и обособяването на обучителни интерактивни кътове за деца в музея.