/ Галина Георгиева
В Художествената галерия в Силистра бе официално представен проект за паметник на големия български художник с арменски корени Бедиг Бедросян (1912-1989). Монументът е дело на майстора на скулптурата и почетен гражданин на Силистра Георги Чапкънов – Чапа.

Видимо развълнуван и с типичната си скромност, Чапкънов, който е един от най-големите приятели на Бедиг Бедросян, обеща на силистренци, че ще направи всичко което е по силите му за доброто на Силистра.

Идеята е паметникът да бъде поставен пред Художествената галерия, тъй като Бедросян е роден и е творил през по-голямата част от живота си точно край Дунав. Професор Ангел Станев, който също участва в представянето на проекта, заяви убедеността си, че именно пред Галерията е мястото на монумента за да има той своята възпитателна роля за подрастващите по отношение на културното наследство.

Духовният водач на православните арменци в България Архимандрит Исхаак Бохосян, определи днешния ден като специален, отправяйки своята благодарност към държавните, местните власти и НПО за реализацията на тази идея.

Кметът д-р Юлиян Найденов подчерта сътрудничеството със сдружение "Арарат" в рамките на повече от три години, през който бяха представени в различни точки на страната картините на Бедросян.

Инициативата за монумента е на сдружение "Арарат" - Варна като част от платформата "Родова памет" в проекта "Земя между реката и морето" и на близкия родственик на Бедросян –  Кеворк Крикорян. Тай сподели, че идеята се е зародила в галерията в Силистра, подкрепена от енергията на Ангел Станев и със желанието на Георги Чапкънов.

По думите на Крикорян, проектът е “материализация на мислите и идеите, доказателство за безсмъртието на душата на един човек, който обичаше и живя в Силистра, и който успяваше да и който успяваше да възпитава с лекота - мъдрец, сеещ любов”.

В представянето участваха също председателят на дружеството на художниците към СБХ Димитър Кулев, председателят на ОбС - Силистра д-р Мария Димитрова, представители на местната власт и неправителствени организации, интелектуалци и общественици.

Монументът, който представлява художника Бедросян пред платно за рисуване, ще бъде изработен от бронз с човешки ръст и се очаква да  бъде официално открит на празника на Силистра - 14 септември, Кръстовден.