Родова памет представя Бедиг Бедросян в Градската художествена галерия
Родова памет представя Бедиг Бедросян в Градската художествена галерия / dariknews.bg/архив

Платна на изтъкнатия художник от средата на ХХ в. Бедиг Бедросян (1912 – 1989) ще бъдат изложени в Залите за временни изложби на Градска художествена галерия – Пловдив на ул. "Княз Александър I"№15. Официалното откриване е на 04 март 2016г. от 18,00 часа. Експозицията носи заглавието "Земя между реката и морето" заради страстта на силистренския художник към необикновените равнинни пейзажи между Дунава и Черно море. Изложбата е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат"- Варна.

Платната с маслена живопис и няколко рисунки с туш на Бедиг Бедросян, събрани специално за тази пътуваща изложба, са собственост на художествените галерии в Силистра, Добрич и Варна, както и на частни колекционери.

Сдружение "Арарат" ще дари картина на Бедиг Бедросян и на Градска художествена галерия – Пловдив.

Творчеството на Бедиг Бедросян обхваща повече от 600 произведения. Идилични и потънали в тишината на "безоблачните" мирни дни, картините му носят чувство за хармония на човека с природата, на твореца, отворил цялата си душа в съзерцание на нейната красота“, посочва изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева. Бедросян създава и цикъл пейзажи от Армения след посещение в тази страна. Негово дело е реставрацията на част от иконите на силистренската арменска църква "Света Богородица", считана за най-стария арменски действащ храм в България. Бедросян е сред учредителите на групата на силистренските художници към СБХ. Носител е на орден "Кирил и Методий"- III степен.

Големият добруджански художник ще бъде почетен край Дунав и с монумент, който ще е дело на българския скулптор Георги Чапкънов - Чапа. Паметникът ще бъде позициониран на входа на Градската градина в Силистра и също е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат" - Варна. От там припомнят, че Чапа и Бедросян са били близки приятели.