Откриват изложба на Бедиг Бедросян в Добрич
Откриват изложба на Бедиг Бедросян в Добрич / ХГ Добрич

В добричката Художествена галерия се открива експозицията "Земя между реката и морето" на Бедиг Бедросян. Тя е част от проекта "Родова памет" на Сдружение "Арарат"- Варна и вече е показвана в Пазарджик, Пловдив, Силистра и в Градска художествена галерия - Варна. Откриването е от 18.00 часа. Изложбата ще продължи до 19 май 2016 г.

Бедиг Бедросян е роден през 1912 г. (починал е 1989) и е потомък на арменски бежанци, израснал в Силистра. В младежките си години попада под влияние на румънската живописна школа и на нейните представители от Букурещ. Близкото му приятелство с художника Тодор Добруджански формира неговия стил. От 1945 г. редовно участва в окръжни изложби в Силистра и общи художествени изложби в Шумен, Добрич, Варна, Габрово, В.Търново и др.
Бедиг Бедросян е един от основателите и член на ръководството на Групата на художниците в Силистра. През 1967 г. е награден с орден „Кирил и Методий" - ІІІ степен. През 1969-70 г. посещава Армения и създава цикъл пейзажи. Ретроспективни изложби на художника са уреждани в Силистра през 1972, 1982, 1987 г., а през 1980 г. открива самостоятелна изложба в Централния военен клуб, София.
Негови картини са притежание на частни колекции в страната и чужбина - в Германия, Франция, Армения и Художествените галерии в Силистра и Добрич.

Бедиг Бедросян ще бъде почетен в Силистра с монумент на входа на Градската градина, дело на скулптора Георги Чапкънов - Чапа, близък приятел на художника.

Пламена Димитрова-Рачева пише в каталога към изложбата: „Най-известният художник в Силистра в средата на миналия XX в. е Бедиг Бедросян. Творчеството му обхваща повече от 600 произведения. Това са живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и моливи. Многообразието от теми и сюжети в пейзажните композиции е представено в серия от градски панорами, предимно от Силистра и нейните околности. В годините творческият му репертоар се допълва с морски пейзажи от любимия на художника град Балчик, с градски пейзажи от прародината Армения, със сатирични рисунки и карикатури с плажуващи персонажи, натюрморти с цветя и плодове, тематични композиции с характерни за изкуството на соцреализма сцени от 50-те и 60-те г. на XX в. от трудовия бит на добруджанци - земеделци и рибари. Изпълени със светлина, с наситена цветност, картините му са заредени с много лиричност и топлота."