Финансисти оспорват закона за свръхзапасите
Финансисти оспорват закона за свръхзапасите / netinfo

Някои от постановките в наскоро приетия Закон за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти нямат практически решения и нарушават равнопоставеността на стопанските субекти в България. За това алармираха експерт-счетоводители от три счетоводни къщи в Добрич.

Според влезлия в сила на 1.11.2006-та година закон производители и търговци трябва да декларират колко стока имат към 31 декември тази година. Същата информация трябва да се предостави и за предходните три години.

Декларациите трябва да бъдат подадени до 28 февруари идната година. На базата на тези данни ще се изчисли какви трябва да са средните запаси за всеки производител или търговец. Количествата над средните се отчитат като свръхзапас. По закон той трябва да бъде изнесен извън територията на ЕС, ако е земеделска стока, или да се унищожи, ако е захарно изделие.

Според финансистите в закона има редица противоречия. Не е точна методиката за изчисление на средните запаси в земеделието. Работата там е сезонна и е нормално към 31 декември хамбарите да са празни и да няма какво да се декларира. Евентуална проверка обаче през лятото на 2007-ма година може да установи пълни складове. Тогава цялата наличност ще трябва да се отчете като свръхзапас, след като средният е бил нулев.

Счетоводителите твърдят още, че голяма част от търговците няма да се справят с декларациите, защото срокът е кратък. Много от тях пък няма да имат каква информация да дадат, защото инвентаризациите им са правени по-рано от фиксираните в закона дати 31 декември. Дребните търговци на захарни изделия пък въобще не можело да знаят какви меденки например са продавали преди три години и какво е съдържанието на яйца и захар в сладкиша. Това също се изисква по закон.

Ако в декларациите има неверни данни или бъдат подадени след 28.02.2007, следват санкции до 10 000 лева. Финансистите искат срокът да се удължи и декларациите да обхващат само 2006-та година, без предходните три. Те настояват още законът да не важи за дребните търговци. Експертите ще поставят въпросите си в писмо до МЗГ, което ще бъде изпратено днес.