Фестивалът на хвърчилата става все по-популярен и се разраства
Фестивалът на хвърчилата става все по-популярен и се разраства / БДЗП
Фестивалът на хвърчилата става все по-популярен и се разраства
66736
Фестивалът на хвърчилата става все по-популярен и се разраства
  • Фестивалът на хвърчилата става все по-популярен и се разраства

Над 2 000 гости са посрещнали организаторите на Фестивала на хвърчилата в Шабла, съобщи Марина Георгиева от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Събитието става все по-популярно и се разраства, каза тя.

Празникът се проведе тази събота и неделя на морето южно от фар Шабла и в Зеления образователен център. За първи път тази година имаше и международно участие. От дружеството бяха поканили кайт клубове от Турция и Румъния, които демонстрираха невиждани преди в България модели на шоу хвърчила, летящи при всякакви условия на вятъра. Планира се изготвянето на пътуваща фотоизложба от направените по време на фестивала снимки, каза Георгиева.

Отличени на Парада на хвърчилата, който се провежда във втория ден, са клубовете "Чайка" от Турция - с най-атрактивни модели; "Юрий Георгиев" от Варна - поддръжник на феста от самото начало; румънците от "Блак сий кайт фестивал" - организатори на подобен форум в Мамая и Северин Акевски от Шумен.

Фестивалът на хвърчилата е част от проекта за опазване на червеногушата гъска, който БДЗП изпълнява от 3 години със средства по програма на Европейската комисия. Дейностите и финансирането приключват догодина, припомни Георгиева. Еколозите се надяват, че ще има ентусиасти и съмишленици, които да подкрепят фестивала, за да остане той ежегодно събитие и да продължи да привлича гости на региона и извън най-силния туристически сезон.

Марина Георгиева сподели още, че проектът навлиза във финалната си фаза, като екипът отчита добро партньорство с ловци и земеделски стопани, както и широка разгласа на каузата за опазване на червеногушата гъска. Чуйте повече за това в прикачения файл.