ДТ Й.Йовков ще си сътрудничи с Народния театър, съживяват работата с младежи
ДТ Й.Йовков ще си сътрудничи с Народния театър, съживяват работата с младежи / netinfo

Драматичен театър "Й.Йовков" е договорил сътрудничество с Народен театър "Иван Вазов", съобщи директорът му Иван Мандев. На 6 юни на голяма сцена предстои гостуване на столичния спектакъл "Аз плащам" от Ив Жамиак, постановка на Владлен Александров, с участието на Аня Пенчева, Йорданка Кузманова, Георги Мамалев, Михаил Петров и др. Наесен се очакват още заглавия, сред които и хитът на Александър Морфов "Хъшове". На добричка сцена на 12 юни ще гостува и представлението на Театър "Българска армия" "Декамерон" на режисьорката Диана Добрева, което е и в афиша на фестивала "Варненско лято".

Директорът на Народния театър Павел Васев е поканил добричките театрали да играят на най-престижната сцена в страната, съобщи още Мандев. Все още обаче не е решено с кои представления ще пътува трупата. В момента в афиша й има четири заглавия. Предстои поставянето на две нови пиеси, едната от които ще бъде за детска и младежка публика. Мандев изрази съжаление, че по здравословни и други причини, някои спектакли на ДТ "Й.Йовков" като "Януари" например, са замразени, но изрази увереност, че проблемите ще бъдат загърбени. Според него с голям успех се играе последното представление "Спирка последна" от Христо Бойчев, като авторът е бил изненадан от постановката и изразил мнение, че тя трябва да бъде показана в страната и чужбина.

Над 20 млади таланти са избрани да започнат работа в Младежката студия към Драматичен театър "Й.Йовков", съобщи още Мандев. Такава школа не е имало от 7-8 години. Подборът бе направен на кастинг в събота от Радомир Андонов, който основно ще води заниманията, с помощта на Валентин Андреев-Рафе и Владимир Трендафилов.

Школата е отворена за записвания и занапред за ученици навършили 12 години, уточни Мандев. В нея ще се работи по методите от Националната академия за театрално и филмово изкуство, с идеята младежите да се подготвят за бъдеща актьорска кариера. Те ще бъдат канени и за участие в представления на добричкия театър, като надеждата на трупата е след обучението си да се завърнат да играят на родна сцена. "И сега имаме кандидати да дойдат в нашия театър, но нямаме добри битови и финансови условия да ги приемем", каза директорът.