Добруджа кабел и Кейбъл тел сезират отново КЗК за нелоялна конкуренция
Добруджа кабел и Кейбъл тел сезират отново КЗК за нелоялна конкуренция / Дарик Добрич

Доставчиците на кабелна телевизия „Кейбъл тел"ЕАД и „Добруджа кабел"ЕООД са подали жалба до НАП-Варна по повод нелоялна конкуренция от страна на друг разпространител на програми - „Бергон Интернет"ЕООД. Това съобщиха на пресконференция Камен Станчев и Бистра Костова - представители на жалващите се фирми.

Беше представено решение № 2678 от 1 март 2010 г. на петчленен състав на Висшия административен съд, с което магистратите потвърждават решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). То е от март 2009 г. С него „Бергон" се глобява с 20 000 лева за нелоялно привличане на клиенти. Наказанието е за предлагане на услуга под нейната себестойност за дълъг период от време. Двата кабелни оператора настрояват НАП да изиска глобата и сигнализират, че предлагането на програми на дъмпингова цена продължава. 

Според показани на брифинга касови бележки „Бергон" разпространява кабелна телевизия срещу месечна такса от 8 лева. Таксата на „Кейбъл тел" за същата услуга е 19 лева. По думите на Станчев и Костова за последната една година двата оператора са загубили по около 1500 свои клиенти заради нелоялното поведение на „Бергон". 

Клиент на „Добруджа кабел" пък се е оплакал пред Комисията за защита на потребителите, че без негово знание е прехвърлен към системата на „Бергон". 

На 17 март т.г. „Кейбъл тел"ЕАД и „Добруджа кабел"ЕООД отново са сезирали КЗК и ще изпратят жалба и до прокуратурата. Според представителите на двете дружества „Бергон" няма лиценз, а само временно разрешение за разпространяване на ТВ-програми и не сключва договори с абонатите си.