Добричлии ще плащат вече по 2.28 лева за кубик вода
Добричлии ще плащат вече по 2.28 лева за кубик вода / netinfo
С 29 стотинки да поскъпне цената на водата за крайния битов потребител в Добричка област, това предвижда предложението на ДКЕВР за нови цени на ВИК услугите. Увеличението е с 14 % и влиза в сила от 1 август. Добричлии вече ще плащат по 2.28 лева за кубик при досегашните 1.99 лева.

Цената за доставяне на вода до потребителя скача от 1.45 лв на 1.66 лв. С една стотинка се повишава такса канал – от 9 на 10 стотинки. Такса пречистване се повишава от 13 на 14 ст. Така с ДДС общата цена стига 2.28 лв за кубик.

Цената на водата в цяла България ще бъде повишена средно с 10 до 12 процента. Мотивите за поредното поскъпване на услугата за бита са високите цени на горивата и поскъпването на тока средно с 14 на сто от 1 юли тази година, обясни заместник-председателят на Комисията Валентин Кирчев.

Въпреки предложеното увеличение ВиК операторите са категорични, че поскъпването на водата е недостатъчно. Това стана ясно днес по време на обществено обсъждане на новите цени между експертите на регулатора и ВиК операторите.

Предложението на ВиК – Добрич е било цената за доставяне да бъде 1.78 лв, като крайната цена, която излиза от джоба на потребителя да стане 2.46 лв. В документите на добричкото дружество, представени пред ДКЕВР, е посочено, че загубите на вода в областта са над 78%.

Най-скъпа ще е водата в Стара Загора и Исперих, където цените ще са около 2 лв. за куб. м. без таксите и ДДС. В София цената ще бъде 0,86 лв. за куб. м без ДДС.

Според управителя на ВиК–Добрич Величко Василев Е.ON вече е отправила предупреждение, че ще спре тока заради дългове на ВиК дружеството, което доставя водата си чрез електрически помпи.

Заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски съобщи, че освен Добрич нито един град у нас не е застрашен от спиране но водата. Михалевски съобщи още, че правителството обсъжда в рамките на бюджета за 2009 година въвеждането на социална помощ от 2,8 куб. м. вода месечно на човек. Помощта ще е безвъзмездна и ще бъде осигурена за най-бедните абонати, който са тежко засегнати от поскъпването на водата, допълни Димчо Михалевски.