Министърът на околната среда и водите Нено Димов с отличието на Добрич
Министърът на околната среда и водите Нено Димов с отличието на Добрич / Дарик радио
Добрич е носител на наградата Зелен град в кампанията на Дарик радио Най-добър град за живеене в България.

Традиционното проучването цели да проследи развитието и качеството на живот във всички 27 областни градове в страната. Те бяха оценени по специални критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи.

Добрич е избран заради най-малко замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Фините прахови частици са два вида: ФПЧ10 – частици с диаметър под 10 микрона и ФПЧ2.5 – частици с диаметър под 2.5 микрона. В града не са превишавани нормите за тези замърсители през последните три години, показват данните. „Впечатлен съм от показателите на Добрич и ще работим тази добра практика да се приложи и в останалите градове на страната“, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той допълни, че неговата политика ще бъде насочена към подобряването на качеството на атмосферния въздух.

В проучването участваха 27-те областни центъра у нас, които получиха оценки според показатели като екологично състояние, финансови задължения, ниво на инвестиции, раждания, нови работни места и др. 

Стара Загора е най-добрият град за живеене в България, според журито на Дарик радио. Това стана ясно на официалната церемония за връчване на наградите, която се състоя днес. Градът получи най-много точки в специалните критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който работи и живее. Част от тях са екологично състояние, ниво на инвестиции, нови работни места, възможност за отглеждане на деца, медицински апаратури, образователни институции и други.

Градът, който печели наградата на слушателския вот е Бургас, който води с над 50%. Миналогодишният носител на отличието „Най-добър град за живеене” – София взе две награди – тази за Бизнес град на годината и Дигитален град.

Останалите награди в отделните категории са: Зелен град – Добрич, Арт град – Пловдив, Град на знанието – Варна, Град пазител на традицията – Несебър, Евро град и малък евро град - Плевен и Приморско, Град на финансовата устойчивост – Банско, Град на инвестициите – Димитровград.
 

Стара Загора е най-добрият град за живеене в България
Darikradio.bg