Детелина Николова предаде на област Шумен председателството на Регионалния съвет за развитие
Детелина Николова предаде на област Шумен председателството на Регионалния съвет за развитие / Областна администрация - Добрич

Спецификите на одобрената от Европейската комисия Оперативна програма „Морско дело и рибарство“ 2014-2020 г. и предвидените в нея мерки, касаещи Североизточен район, резултатите от проект „Стратегии за повишаване устойчивостта на бреговете – toolKIT (RISC KIT)”, изпълняван с участието на Института по океанология към БАН–Варна и целите на стартиралия в края на 2015 г. проект „Трансграничен морски пространствен план за Черно море – Румъния, България - „MARSPLAN – BS, са били сред обсъжданите теми на заседанието на Регионалния съвет за развитие (РСР) в Североизточен район (СИР), информираха от Областна администрация Добрич.

Заседанието се проведе в Голф и Спа комплекс „Лайтхаус“ в Балчик и бе председателствано от Областния управител на Добрич Детелина Николова. В срещата са взели участие 27 членове на РСР, представители на 12 министерства, областните управители и представители на общините от четирите области на Североизточен район, както и представители на организациите на работодателите, работниците и служителите на национално равнище.

Сред обсъжданите теми на форума са били още програми, проекти и научни изследвания относно динамиката в горещи точки на бреговата зона, допринасящи за опазването и устойчивостта на Черноморското крайбрежие, в това число и в рамките на трансграничното сътрудничество. Дискутирани са били и основните акценти в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове и отражението му върху финансирането и управлението на проект, както и акцентите в Годишния доклад за 2015 г., относно наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Североизточен район.

Във връзка с изготвянето на проект на Годишна индикативна програма за дейността РСР СИР за 2017 г., на областните управители на област Варна и област Търговище, които ще председателстват Съвета през следващата година, е било възложено да предвидят в проектобюджетите на своите администрации индикативни средства за дейността му за 2017 г.

В края на заседанието, областният управител на Добрич Детелина Николова официално е предала председателството на РСР СИР за второто полугодие на 2016 г. на област Шумен, представлявана от заместник областния управител  Петко Шаренков.