Демонстрираха новата велосистема
Демонстрираха новата велосистема / Дарик Добрич

Новата велосипедна система на Добрич е уникална за България. Подобна има само в Бургас, но там устройството не е напълно автоматизирано, заяви Силвия Иванова – управител на „NEXTBIKE” - България. Днес системата, която бе инсталирана по общинския проект „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация”, бе демонстрирана пред журналисти. Тя разполага с 30 велосипеда на 5 стоянки в центъра на града.

„Наемането на такива велосипеди е лесно и отнема само около минута. Терминалът е оборудван с дисплей, който дава ясни насоки за това през какви стъпки трябва да мине желаещият да ползва колело. Това може да стане чрез клиентска карта или свободен достъп. Разплащането става чрез дебитна карта”, обясни Иванова.

NEXTBIKE” и общината планират в близките до центъра на града квартали също да бъдат разположени стоянки.

„Стофтуерът на системата е доста скъп, но надграждането й не струва толкова много. Тя може да обслужва както два, така и две хиляди велосипеда”, коментира Иванова. Тя съобщи, че през последните две-три седмици колела са наели около десетина добричлии.

Системата е още в тестов период. Предстои да уточним точната цена с фирмата, поясни кметът на Добрич Детелина Николова, която също изпробва велосипедите. Без абонамент цената в момента е 1.50 лв. за 30 минути. Абонаментът е 7.50 лв. на месец, като първите 30 минути са безплатни, а всеки следващ половин час струва по 0.75 лв. Прави се и еднократна регистрация на терминала, която струва 1 лев.

Демонстрираха новата велосистема
netinfo

Демонстрираха новата велосистема
netinfo