Симеон Желязков
Симеон Желязков / бТВ

16 изпълнители се класираха за четвъртфинала в пети сезон на „Гласът на България“, който bTV ще предава на живо от 20 часа днес. Между тях е и добричлията Симо Желязков. 

Отсега нататък зрителите ще бъдат тези, които ще решават кой от талантите ще премине напред и кой ще отпадне от завинаги от музикалния формат.

Концертите на живо ще се излъчат в три поредни недели по bTV – 20 май, 27 май, 3 юни от 20 ч. Гласуването на зрителите ще се осъществява единствено чрез SMS на кратък номер 16700 в рамките на живото предаване. Кратки съобщения пуснати по друго време няма да бъдат зачитани във вота. Всеки, който иска да подкрепи някои от талантите може да изпрати до 25 кратки съобщения, като изпише първото име на участника на латиница. Изключение правят единствено двамата участници с еднакви лични имена – Никола Здравков и Никола Човев.

На 20 май от 20 ч. е четвъртфинала, в който 16-те финалисти, ще се състезават индивидуално, но в рамките на своя отбор. Първи ще излязат Мария Пашалийска (MARIA), Рафаел Пашамов(RAFAEL), Ягода Тренева (YAGODA) и Симеон Желязков (SIMEON) от отбора на Графа и линиите за гласуване ще се отворят единствено за отбор Графа. Гласуването ще се осъществява единствено чрез SMS на кратък номер 16700. Всеки, който иска да подкрепи фаворита си, може да изпрати до 25 кратки съобщения, като изпише първото му име на латиница. Тримата, спечелили най-много гласове от отбора на Графа, ще се класират напред към полуфиналите на 27 май, а получилият най-малко доверие от зрителите ще отпадне от състезанието.

Втори ще излязат финалистите от отбор Камелия – Оливия Николова (OLIVIA), Никола Чочев(CHOCHEV), Никол Тодорова (NIKOL) и Гергана Великова (GERGANA). Линиите за гласуване ще се отворят единствено за отбор Камелия. Гласуването ще се осъществява единствено чрез SMS на кратък номер 16700.

Трети поред са финалистите от отбора на Поли Генова – Виктория Динкова (VIКTORIA), Анна Азатян (ANNA), Анастасия (ANASTASIA), Александър Савов (ALEX), а последни ще излязат финалистите от отбора на Иван Лечев – Ния Петрова (NIA), Трио Тринити(TRINITI), Никола Здравков (ZDRAVKOV) и Симона Захариева (SIMONA). 

Така към полуфиналите, които ще се излъчат на живо на 27 май от 20 ч. ще преминат 12 изпълнители. Те ще се състезават отново индивидуално в рамките на отбора, в който са попаднали на същия принцип, както при четвъртфиналите. Линиите за гласуване ще бъдат отворени единствено в рамките на живото предаване. Гласуването ще се осъществява единствено чрез SMS на кратък номер 16700. Всеки, който иска да подкрепи фаворита си, може да изпрати до 25 кратки съобщения, като изпише името му на латиница.

Полуфиналният жив концерт ще бъде и най-сериозното изпитание за тазгодишните таланти от „Гласът на България“, в който ще отпаднат 8 певци и само най-добрите четирима ще излязат да се борят за титлата „глас на България 2018“ и за наградата от 50 000 лева на 3 юни.

На големия финал на 3 юни гласуването ще се осъществява не по отбори, а индивидуално отново само в рамките на живото предаване. Двамата спечелили най-много гласове, ще пеят в пряка битка помежду си и накрая зрителите ще изберат само един от двамата, който ще стане победителят в пети сезон на „Гласът на България“.