Д-р Михаела Попова: Все повече жени избират естествено раждане пред секцио
Д-р Михаела Попова: Все повече жени избират естествено раждане пред секцио / Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Все повече жени избират естественото раждане пред възможността да родят чрез секцио, заяви пред Дарик д-р Михаела Попова - акушер-гинеколог в добричката болница с 26-годишен стаж. До неотдавна почти всяка втора жена изявяваше желание за оперативно раждане, но през последните една - две години се наблюдава обратна тенденция, посочи специалистът.

Секциото има място в нашата професия, то се прилага при медицинска необходимост, ако животът на майката или бебето е застрашен, но не бих препоръчала цезарово сечение по желание, защото това не е елементарна операция, коментира  д-р Попова. Тя подчерта, че нормалното раждане е по-добрият вариант за майката и за бебето. „Колкото по-съпричастна е  жената към родилния акт и колкото по-бързо поеме детето в ръцете си, толкова по-добре за нея”, коментира д-р Попова.

По думите й в две трети от случаите бременните, които по желание искат да родят чрез секцио, го правят заради страха от болката и неизвестното, заради нежеланието  да преминат през трудния процес на раждането. Трябва да се знае обаче, че при операцията могат да възникнат усложнения и възстановяването след нея отнема време. Освен това при нормалното раждане бебето преминава през родовите пътища, което му помага да се адаптира към извънутробния начин на живот, докато при секциото такъв адаптивен период липсва, обясни специалистът.

За миналата година от общо 1117 раждания в добричката болница, 390 са били с цезарово сечение, обяви д-р Попова като подчерта, че здравното заведение поема случаи на усложнена бременност от целия регион, при които оперативната намеса се налага по медицински показатели. Като цяло ражданията със секцио в МБАЛ - Добрич попадат в границите на средните за страната -  между 20-30%.

Д-р Попова отбеляза още, че добричката болница дава възможност на бъдещите майки да се подготвят за раждането. Периодично здравното заведение обявява дни на отворените врати, за да могат бременните да се запознаят с обстановката, да говорят с  лекарите или с вече родили жени. В родилното отделението ежемесечно се организира и безплатно „училище за родители”.

Д-р Попова коментира темата по повод Световната седмица на естественото раждане, която тази година ще се отбележи от 18 до 24 май, под мотото "Любов и подкрепа за мен и моето бебе". Кампанията за привличане на общественото внимание към актуални теми и проблеми, свързани с естественото раждане, се организира от 2004 година насам по инициатива на организацията Франкофонски алианс за естествено раждане. България се присъединява към нея от 2009 година.