Д-р Хасан Адемов
Д-р Хасан Адемов / БГНЕС
В НС няма дебат по политики и сблъсък на идеи, което е сериозен удар върху парламентаризма, смята политикът
Бюджет 2018 г. гарантира спокойствие на управляващите, но не и по-доброто благосъстояние на българските граждани. Това заяви в ефира на Дарик председателят на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика в 44-то Народно събрание и депутат от Добрички избирателен район д-р Хасан Адемов.

„Управляващите кръстиха този бюджет социален, тъй като номинално се увеличават средствата в социалната политика, но като процент от БВП вместо увеличение има намаление на средствата, които се отделят за социално осигуряване, подпомагане и грижи за населението през следващата година. От ДПС не подкрепихме този бюджет, защото той гарантира спокойствие на базата на наливане на средства в нереформирани сектори като здравеопазване и образование”, коментира народният представител от ДПС.

По отношение на пенсиите д-р Адемов припомни предизборните обещания на управляващите и специално на „Обединени патриоти” за  300 лв. минимална пенсия. „В програмата на правителството и тригодишната бюджетна прогноза на министерство на финансите обаче никъде не се споменава числото 300, няма и идея за това увеличение. За това се носи политическа отговорност, която ще видим на следващите избори”, заяви бившият социален министър.

Той подчерта, че парламентарната група на ДПС е предложила законопроект, който не е бил подкрепен от управляващите и е бил отхвърлен без никакви аргументи. Предвиденото в него увеличение на пенсиите е с 5,4% или с 18-19 лв. при среден размер на пенсията, което е само със 67 млн. лв. повече от предлаганото за следващата година. „Ние ще продължим да настояваме тази политика да бъде възприета от управляващите, за да докажем, че работим в интерес на гражданите, а не в интерес на фиска”, категоричен бе д-р Адемов.

Според него друг въпрос, който буди притеснение е увеличението на средствата за обезщетение за временна нетрудоспособност или тъй нар.болнични. „Намерението на управляващите бе да ревизират инвалидните пенсии и от спестените средства да увеличат пенсиите, но нищо подобно не се вижда в бюджета",припомни народният представител от ДПС.

„Тъкмо обратното – вместо да се видят в проектобюджета мерките, които ще оптимизират тези разходи, виждаме увеличение на средствата за общи заболявания и майчинство със 100 млн. лв., а специално за болнични – с 15 млн. лв. От една страна се вдига шум, а от друга страна - нищо не се случва”, коментира д-р Адемов.

Той обърна внимание и на предвиденото увеличение на минималния осигурителен праг за дребните земеделски производители, което касае и много от жителите на Добричка област. В момента този праг е 300 лв., а предложението на управляващите е той да се увеличи с 60% ,т.е. на 480 лв. Така дребните земеделски стопани трябва да плащат годишно между 1700 и 1800 лв. в зависимост от рисковете, за които се осигуряват, при 1050 - 1060 лв. за тази година, поясни депутатът.

По думите му, голяма част от тях ще отидат в сивия сектор, без каквато и да е социална защита. „Нашето предложение е минималният осигурителен праг за дребните земеделски производители да е 330 лв., което ще е поносимо за тях и е стъпка в правилната посока за по-добра осигурителна защита при настъпване на съответното осигурително събитие” – заяви Адемов.

„Ако искаме да правим бюджет на държавното обществено осигуряване за всички български граждани трябва да се вслушваме в гласа на опозицията, но за съжаление аз съм убеден, че управляващите няма да приемат нито едно от предложенията на опозицията. Те избягват сериозния дебат по политики, сблъсъка на идеи, тези и предложения, което е изключително сериозен удар върху парламентаризма”, заключи народният представител от ДПС.