/ БГНЕС
Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. със 126 гласа "за", 96 "против" и 1 въздържал се. В подкрепа гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", против бяха от "БСП за България" и ДПС и един депутат от левицата се въздържа.
 
Горанов: Бюджетът е за 100% от българските граждани

Проектът на държавен бюджет за следващата година предвижда дефицит от 623,5 млн. лева. Според Министерство на финансите през 2017 г. българската икономика се очаква да отбележи реален растеж от 4%, движена от вътрешното търсене и най-вече от частното потребление.
 
За 2018 г. се прогнозира Брутният вътрешен продукт (БВП) да е в размер на 105 609 млн. лв., а икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%. Догодина нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2%. Предвижда се инфлацията в края на следващата година да достигне 1,6%.

БГНЕС


В изказването си пред депутатите министърът на финансите Владислав Горанов подчерта, че това е бюджет на изглаждане на неравенствата. Според лидера на БСП Корнелия Нинова обаче това е бюджет на застоя.

БСП и ДПС гласуваха срещу "бюджет на застоя"

От "БСП за България" определиха проекта като бюджет на добрите пожелания от една страна и на суровата реалност от друга. "Няма как да подкрепим този бюджет и бъдете сигурни, че ще има вот и на недоверие", заяви Таско Ерменков от левицата в отрицателен вот.
 

БГНЕС


Ерджан Ебатин от ДПС каза, че е гласувал против, защото политическото послание на този бюджет е на разделение в обществото, на залагане на среда, в която корупцията и щуробаджанащината се развиват и разцъфтяват.

Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене

БГНЕС


"Парламентарното мнозинство е стабилно, защото ние вярваме на кабинета на Бойко Борисов и на всички министри", обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Няма как днес политическа сила, опозиция, при тези показатели да иска вот на недоверие", подчерта той, като поиска опозицията да не възпрепятства предстоящото българско председателство на ЕС. "Бъдете отговорни и мъдри", апелира Цветанов към БСП и ДПС.
 
Парламентът прие на първо четене и бюджета на общественото осигуряване за 2018 г.

За пръв път, подчерта той, през 2018 г. БВП ще достигне 106 млрд. лева, намалява безработицата, очакват се допълнителни средства от еврофинансиране за регионите. "Еврофинансирането е добавена стойност за управлението на ГЕРБ", обяви Цветанов. Бюджет 2018 е много по-добър в пъти от 2014 г., когато левицата завеща дефицит от 5,8% от БВП, заяви още той.
БТА