/ БГНЕС
БСП и ДПС гласуваха срещу "бюджет на застоя"
95147
БСП и ДПС гласуваха срещу "бюджет на застоя"
  • БСП и ДПС гласуваха срещу "бюджет на застоя"
Бюджет 2018 беше приет на първо четене от парламента с 126 гласа "за", 96 "против" и един "въздържал се". Против гласуваха БСП и ДПС.
 
Министърът на финансите Владислав Горанов определи бюджета като изпълним, без промяна на данъците. Опозицията не откри реформи в него и визия как да се решат много икономически и социални проблеми.
 
Със 126 гласа "за" Бюджет 2018 г. мина на първо четене в парламента

През 2018 г. образованието ще получи допълнителни 490 млн. лв. спрямо планираното за 2017 г., здравеопазването - над 400 млн. лв. повече, а социалната сфера - 740 млн. лв. повече. Увеличението за сектор "Сигурност" е с 280 млн. лв. спрямо парите за тази година, като близо 100 млн. лв. ще отидат за повишение на заплатите. "Приблизително с 1 милиард нарастват разходите за персонал, но парите на заплати няма да се дават на калпак", изтъкна финансовият министър Владислав Горанов.
 
"Той е един изпълним бюджет, който се грижи през разходната част за младите, осигурява, макар и не винаги достатъчно, за тези, които не могат сами да се грижат за себе си, възрастните хора, и без да отнема от активните - тези, които създават благата", аргументира се той.
 

БГНЕС


Владислав Горанов: Бюджетът е за 100% от българските граждани

Горанов аргументира позицията си, че бюджетът изглажда неравенствата като не пропусна да напомни на левицата за изказването за Иво Христов, че 80% от населението са дебили. "Този бюджет е за 100% от българските граждани, не за 80% от тях", заяви Горанов.
 
Опозицията пък отвърна на удара с безпощадни критики към план сметката. Лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува правителството с тезата, че в този бюджет няма решение на въпроса за достъпа до здравни грижи на хората в отдалечените райони, за намаляване на цените на лекарствата и недостига за медицински кадри.
 
Парламентът прие на първо четене и бюджета на общественото осигуряване за 2018 г.

Тя изтъкна, че редица социални плащания като еднократните помощи при бременност например се замразяват. "Бюджетът не предлага нито едно решение. Това е бюджет на застоя. Бих го нарекла даже паралелния бюджет на паралелната държава. Държавата на управляващите, която гледа от високо, която не иска да вникне в ежедневните проблеми на хората", заяви лидерът на червените от парламентарната трибуна по време на дебатите.
 

БГНЕС


Йордан Цонев от ДПС също разкритикува действията на кабинета в сферата на здравеопазването. Той развенча и твърденията на управляващите, че бюджетът повишава значително доходите на различни групи хора.
 
Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене

"Нетният ефект от това увеличаване на доходите не е такъв, той ще бъде не около 1 милиард, а около 420 млн. лева на година. Поради простата причина, че 450 млн. лева ще се изземат от данъкоплатците през следващата година от вдигане на осигуровките за пенсии, 108 млн. лева от повишаване акциза върху цигарите и още 108 млн. от вдигане на осигурителните прагове", коментира Цонев.  
 
Тепърва ще видим дали управляващите са склонни да се съобразят с някои от критиките на опозицията. БСП ще внесе между първо и второ четене свой проект на бюджет който определя като алтернатива на този на управляващите.