Български Червен кръст и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Добрич дадоха старт на имунизационна кампания чрез мобилен пункт, част от програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България“. 

Мобилния пункт ще обслужват общо четири обучени медицински екипа, които ще работят 120 часа, каза Виолета Каменова, областен координатор на програмата. Един от тях е на здравната инспекция, която осигурява и ваксините срещу COVID-19. Налични са всички видове препарати. 

Здравното министерство одобри прилагането на четвърта доза на ваксината срещу COVID-19

Всеки, който иска да се имунизира, може да се обади на телефон 0885/ 600-202, за да получи актуална информация за графика на пункта или да заяви каква ваксина и коя поред доза желае да си постави.

Директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова призова хората да продължават да спазват противоепидемичните мерки и да се възползват от всички възможности за ваксинация. "В момента епидемичната обстановка е спокойна, но от 21 юни насам ръстът на случаите всеки ден е над 100 %", обясни тя.

'Към днешна дата заболеваемостта в областта е 47,56 на сто хиляди жители - под средната за страната от 65,54, а броят на положителните проби за деня е 11", каза още д-р Ангелова.

"Най-вероятно ни очаква следваща вълна, предвид случващото се в Западна Европа и броя на случаите в Гърция. Сега много българи са на почивка в южната ни съседка и  ще се върнат", допълни директорът на инспекцията. 

Д-р Ангелова припомни, че всеки, който си е сложил бустерна доза преди повече от четири месеца, вече може да си постави и втора.
БТА