БСП пита членовете си как партията да участва в президентските избори
БСП пита членовете си как партията да участва в президентските избори / netinfo

БСП ще проведе общопартийно допитване сред членовете си за президентските избори, съобщи депутатът и организационен секретар в изпълнителното бюро на партията Кирил Добрев. Той ще отговаря персонално за организацията на социалистите в област Добрич и днес бе в града за среща с местния актив.

В допитването ще има два въпроса – как да се яви БСП на предстоящите избори – сама или в коалиция, и с кои партии може да си партнира. Допитването трябва да приключи до 4 юли, след което лидерът на БСП започва разговори с другите политически формации. „Надяваме се на силно участие на пратийните структури в допитването, което да даде самочувствие и мандат за воденето на преговори. Нашата идея е силна антиГЕРБ коалиция и спечелване на президентските избори”, заяви Добрев.

След вътрешния референдум, до 16 юли трябва да се формира Областният съвет на БСП. Досегашният му лидер Росен Карадимов заяви, че се оттегля и смята, че на поста трябва да бъде избран местен човек. Той подчерта, че е изпълнил двете цели, които си е поставил при поемането на поста. Първата от тях е организационно стабилизиране на партийните редици и спечелване на местните избори. Втората е свързана с настъпилата промяна в партията, която я е „възкресила и събудила от кома”. „Добрич даде един от най-сериозните приноси, от гледна точка на гласове, за избирането на Корнелия Нинова”, заяви Карадимов.

Кирил Добрев заяви още, че формата на сегашната управленска коалиция е изчерпана и след президентските ще има и парламентарни избори.

Създаването на държавно предприятие в сферата на селското стопанство предвижда законопроект, който БСП ще внесе до края на юни в парламента, съобщи още Росен Карадимов. Предприятието трябва да бъде за изкупуване, преработка и износ на селскостопанска продукция. „Това означава да се затвори веригата от производителя до износа. Без затварянето на този цикъл ние изнасяме продукти без принадена стойност. Създаването на такова предприятие означава възстановяване на хранително-вкусовата промишленост, която в момента не е толкова рентабилна, че частният бизнес да влезе изцяло в нея”, подчерта Карадимов.