Общински съвет Добрич
Общински съвет Добрич / Дарик Добрич
Общинският съвет одобри критерии за определяне на хората с увреждания, имащи право на безплатен превоз по общинската транспортна схема в Добрич. Общината им осигурява безплатни карти за пътуване, като през 2017 година бюджетът за тази социална услуга бе 52 хиляди лева.

Досега такива критерии липсваха. Те ще създадат ясни правила и ще регламентират условията за издаване на картите за пътуване.

Общинският съвет одобри създаването на фонд "Здраве"

По докладната записка, внесена на сесията от кмета Йордан Йорданов, бе направена една промяна. По предложение на д-р Бисерка Пачолова от комисията по здравеопазване безплатни карти ще получават хора с намалена работоспособност над 70%, а не над 50%, както бе посочено първоначално. Мотивът бе, че гражданите с трудоспособност между 50% и 70% имат право на работа и могат да се придвижват самостоятелно.

Прие се и предложението да се прецизира регистърът на нуждаещите се, за да се знае колко средства са необходими за безплатния превоз и колко са хората, които ще се ползват от услугата. Посочено бе, че не всички са обхванати от клубовете на хора с увреждания, които всъщност изготвят списъци кой да получи безплатна карта.