БДЗП алармира за мащабно унищожаване на степни местообитания
БДЗП алармира за мащабно унищожаване на степни местообитания / БДЗП

Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ алармира за мащабно унищожаване на степни местообитания и земеделски земи в защитена зона „Калиакра”. Над 200 декара са изорани с тежки машини и на места е премахнат напълно почвения слой, посочват от Дружеството. Това се случва в едни от последните запазени степи в България, с които в миналото е била покрита Добруджа. Най-новото посегателство върху степите на Калиакра е регистрираното на 15 октомври, като разораването на степите е станало източно от село Българево, уточняват от природозащитната организация.

От гледна точка на Европейското законодателство е унищожено приоритетно и строго защитено местообитание „Понто-сарматски степи”, което е вече силно засегнато заради изградени ветропаркове и голф игрища. То, както и околните земеделски земи са гнездови територии на приоритетни за опазване видове като дебелоклюна чучулига, полска бъбрица, черночела сврачка, както и ловни територии за вечерната ветрушка, белоопашатия мишелов и бухала – всички обект на опазване в защитената зона.

„На тази територия има инвестиционен интерес още от края на 2007 г., като през годините интересите са променяни – от ваканционен комплекс с голф, през жилищно и ваканционно строителство, фотоволтаичен парк и овощни градини. Имотите са раздробявани на части, променяно е предназначението на земите и са подавани отделни инвестиционни предложения с най-вероятната цел да се избегне една обща оценка, която би показала реалните мащаби на въздействие върху природата в защитената зона”, коментират от БДЗП. Еколозите се питат необходимо ли е наличието на тежка строителна техника за създаването на овощни градини, каквито са последните им известни одобрени инвестиционни проекти за този район.