Арх. Енчева: Къщата на Будевска е безспорна ценност и трябва да бъде съхранена
Арх. Енчева: Къщата на Будевска е безспорна ценност и трябва да бъде съхранена / Дарик Добрич
Арх. Енчева: Къщата на Будевска е безспорна ценност и трябва да бъде съхранена
86740
Арх. Енчева: Къщата на Будевска е безспорна ценност и трябва да бъде съхранена
  • Арх. Енчева: Къщата на Будевска е безспорна ценност и трябва да бъде съхранена

Арх. Анна Енчева е автор на проекта за реконструкция на къщата-музей „Адриана Будевска". Тя подчерта, че сградата е един от двата обекта категория "Национално значение" в регистъра на недвижими културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство - другият е къща-музей „Йордан Йовков", която бе обновена наскоро по европейски проект.

Арх. Енчева: Къщата на Будевска е безспорна ценност и трябва да бъде съхранена
netinfo
Къщата на Будевска е заплашена от срутване, защото покривът й тече. Ремонтът е повече от спешен. Според арх.Енчева културната ценност на обекта е безспорна, заради постиженията на голямата ни актриса, но той притежава и етнографска стойност с информацията си за бита от началото на ХХ век, а е важен за града и с това, че е различен между съседните сгради по ул."Васил Левски". „Той е едно малко бижу в околния пейзаж", казва Енчева. Къщата не е същата от рождението на Будевска, но през 70-те години е преизградена по точните данни на оригинала и със същите материали.

Новият проект за реставрация предвижда сградата с разгъната площ 60 кв.м първо да се събори, след което да се изгради наново, като се търси автентичността й - в материали, дограми, варова мазилка, шкафове с дърворезба и т.н. Ще бъдат възстановени две стаи - дневна с огнище и гостна. Там ще бъде подредена експозицията за актрисата. Има още едно помещение, където е предвидено да се провеждат срещи и дискусии, образователни програми за деца и младежи. Имотът вече ще има и тоалетна. Предвидени са всички необходими условия за достъп на хора с увреждания, като заради невъзможността да влязат в сградата, понеже има стъпала, ще има стъклена стена, през която ще може да се разгледа експозицията, обясни още Енчева. Отвън ще се поправи оградата, входът, ще се засади градинка с цветя, ще има пейки.

Според специалиста, това „преизграждане е последната стъпка, която може да се предприеме при запазването на един обект културна ценност, когато са изчерпани всички възможности за поправяне на разрушени или деформирани части на сградата." Чуйте повече от Енчева в аудиото.

Регионален исторически музей - Добрич депозира искане до Министерството на културата за предоставяне на целева финансова подкрепа за реконструкция на къща-музей „Адриана Будевска" на стойност 60 000 лева.