АлбенаАД отчете 14,5 милиона лева печалба за 2013 година
АлбенаАД отчете 14,5 милиона лева печалба за 2013 година / Дарик Добрич

„Албена”  АД ще раздаде на акционерите си дивидент от 0.50 лв. на акция, реши Общото събрание на дружеството, на което бе отчетена дейността през 2013 година. Печалбата на комплекса за м.г. възлиза на 14 565 685 лева - с 2,1 млн. лв. по-малко в сравнение с 2012 година. Отчетено бе обаче, че общият приход на дружеството е с 3% по-висок от предходната година и се равнява на 81 млн.990 хил.лв. Най-много средства – 31,8 млн.лв., са постъпили от вътрешния пазар, от руския те са 20,9 млн.лв., от румънския – 11 млн.лв., от германския – 10,2 млн.лв.

През 2013 година броят на реализираните нощувки е бил 1 487 000. Комплексът е посрещнал 206 хил. туристи. В курорта са инвестирани 30,6 млн.лева.

Размерът на щетите, нанесени от наводнението от 19 юни, все още не е уточнен, но със сигурност сумата ще надхвърли 5 милиона лева, сподели изп.директор на Албена АД Красимир Станев. Това ще наложи ограничение на предвидените за следващия сезон инвестиции в размер на около 20 млн.лева. Станев съобщи, че се предвижда изграждане на басейн с олимпийски размери, 10 тенискорта, изграждане на топла връзка между хотелите „Фламинго Гранд” и „Добруджа”, реконструкция на Културно-информационния център, боулинг залата, къмпинг „Албена”, базара и хотелите „Доростор” и „Камелия” и др. Някои от тези проекти обаче ще бъдат замразени.

Дружеството се надява да бъде опростена поне половината от годишната концесионна такса за плажа от 2,5 млн.лева. „Така държавата ще ни помогне да компенсираме част от щетите от пороя”, заяви Красимир Станев. За тази година 50% от дължимата сума вече е платена. Тъй като по закон половината от концесионните такси влизат в общинските бюджети, предстоят разговори с кмета на община Балчик за инвестиции в инфраструктурата и плажа на курорта.

След  две седмици се очаква да бъде отворен най-тежко пострадалият от наводнението обект – четиризвездният  х-л „Гергана”. Ще работи само сектор „А”, където има 172 стаи. В момента резервациите за този хотел се пренасочват към другите 4-звездни хотели на първа линия. Необходимо е в основите на „Гергана” да се инжектира бетон, за да бъде укрепена сградата, допълни Станев.