Агрофирми от Австрия, Гърция, Украйна, Сърбия и Турция идват на панаира
Агрофирми от Австрия, Гърция, Украйна, Сърбия и Турция идват на панаира / Добрички панаир

Близо 140 агрофирми от България и чужбина са заявили до момента участието си в юбилейното 20-о издание на добричкия селскостопански панаир, като се очаква броят им да нарасне. Изложението „Селското стопанство и всичко за него” ще отвори врати на 28 август в комплекс „Простор” в Добрич. Чуждестранните компании, които ще покажат продукти и услуги на агрофорума, са от Австрия, Гърция, Украйна, Сърбия и Турция. 20% от участниците в юбилейното изложение ще се представят за първи път в Добрич, каза шефът на Добрички панаир АД Звезделина Иванова.

Тази година за първи път щанд с информационни материали на панаира ще има и Европейската комисия, а Министерството на земеделието ще присъства на форума за втора година. Интерес към изложението има и от 5 банки, които ще представят своите продукти и услуги за агробизнеса.

Съпътстващата програма на панаира все още не е окончателна, но със сигурност ще има кръгла маса, посветена на Програмата за развитие на селските райони и новия програмен период на ЕС, както и дискусия за биологичното производство. Семинар ще има и Националната служба за съвети в земеделието.

Тематиката на добричкия панаир е eдрогабаритна и малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, хранително-вкусовата промишленост, фуражното производство, мелиоративни съоръжения, селскостопански инвентар, парници и оранжерии, техника за почистване, сортиране, обеззаразяване на семена, опаковъчна техника и аксесоари, сушилни инсталации, семена и посадъчен материал, хранително-вкусова промишленост, ветеринарно-медицински препарати, автомобили, джи пи ес системи и др.

Фирма Раломекс АД-Завет ще демонстрира топизделието си - компактна дискова брана със самостоятелни работни органи, подсигурени с автоматична защита. Фирма Ник-Шумен пък ще покаже прикачни и самоходни пръскачки „БЕРТУ”.

По време на изложението Enterprise Europe Network и Търговско-промишлената палата в Добрич ще проведат безплатен Българо - румънски бизнес форум „B2B”, организиран съвместно с Kамарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие в Констанца, Румъния.