Агнешкото и яйцата в Добричко под контрол, търговците изрядни
Агнешкото и яйцата в Добричко под контрол, търговците изрядни / Дарик Добрич

10 склада за търговия на едро и 12 магазина в Добричка област са проверени в последните няколко дни от инспекторите на РВМС - Добрич. Преди Великден са проверени близо 140 000 яйца и 1 433 кг агнешко месо в областта.

Не са констатирани нарушения до момента, няма издадени наказателни постановления и предписания, съобщи за Дарик д-р Красимир Калинков - директор на РВМС. Проверките ще продължат и след празниците, а през почивните дни в РВМС на разположение на гражданите ще бъдат телефон на дежурните инспектори за подаване на сигнали за некачествени стоки и продукти.

Срещат се и нерегламентирани продажби от частни производители, но продукцията в складовете и търговската мрежа е изцяло под контрол, каза още д-р Калинков.

В момента на пазара в Добричка област се предлага агнешко месо родно производство и такова, внос от Австралия, което отговаря на всички санитарни изисквания, категоричен е директорът на РВМС. Той припомни стандартите за правилно съхраняване - охладеното месо се съхранява при температура от 0 до 4 градуса в продължение на 7 дни, замразеното - до 6 месеца, а субпродуктите се съхраняват до 3 дни.

Срокът за съхранение на яйцата е до 28-я ден след снасянето им. Сварени и боядисани, яйцата могат да се съхраняват до 30 дни. В търговската мрежа в момента в Добричко има яйца от България и Полша съобщи д-р Калинков.

За продукти с изтекъл срок на годност и непълна информация на опаковката, глобата е от 500 до 1000 лева.