Административният съд прекратява делото ОУ Отец Паисий срещу община Добрич
Административният съд прекратява делото ОУ Отец Паисий срещу община Добрич / netinfo

Административен съд Добрич оставя без разглеждане жалбата на Основно училище "Отец Паисий" срещу заповед на кмета на община Добрич за отдаване под наем на помещения на първия етаж на учебното заведение. Съдът прекратява и производството по делото.

ОУ "Отец Паисий", представлявано от директора му Божан Пейчев, ще трябва да заплати на община Добрич сумата от 150 лева, представляваща юрисконсултско възнаграждение, както и 400 лева на Сдружение с нестопанска цел "За предприемчиво гражданско общество" - за адвокатско възнаграждение.

Производството по делото бе образувано по жалба на ОУ "Отец Паисий" Добрич, представлявано от директора Божан Пейчев срещу заповед на кмета Детелина Николова от 14 септември т.г. С нея кметът изпълнява решение на Общински съвет Добрич от 27 януари 2009 г. във връзка с договор за наем от 15 май 2009 г. Заповедта е на 14 септември в 15.00 ч. да се предаде на Сдружение с нестопанска цел "За предприемчиво гражданско общество" отдадения му под наем от община Добрич имот с площ 199.22 кв.м., който представлява част от първия етаж на ОУ "Отец Паисий". Намерението на сдружението е в него да се водят часовете на Частно училище "Галилео Галилей".

Заповедта, предмет на оспорване, не е индивидуален административен акт, казва се в решението на съда. Тя е вътрешно служебен акт, който не подлежи на контрол за законосъобразност по административен и съдебен ред. Крайният акт, с който е завършила цялата процедура е заповед на кмета на Добрич от 29 април т.г. за класиране на участниците в конкурса, с която Сдружение с нестопанска цел "За предприемчиво гражданско общество" е обявено за спечелило конкурса за обект част от І-ви етаж на ОУ "Отец Паисий" в Добрич. Само тя би подлежала на оспорване.

В жалбата си Божан Пейчев излага доводи за незаконосъобразност на решението на Общински съвет Добрич и посочената заповед, която видно от доказателствата по делото не му е била връчена, но същата не е обект на оспорване. Следва да се отбележи, че административният съд не би могъл в настоящото производство да се произнесе както по отношение на решението на Общинския съвет, така и по отношение на заповедта за класиране на участниците в конкурса. Съдът намира, че жалбата е редовна, но процесуално недопустима, поради което производството по нея следва да бъде прекратено.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от получаване на съобщението от страните.