Красимира Иванова
Красимира Иванова / Дарик Добрич
Повече прозрачност въвежда в Административен съд - Добрич неговият председател Красимира Иванова, която встъпи преди месец във втори мандат. Тя е разписала в програмата си за управление регулярни срещи с медиите за всяко тримесечие, на които ще предоставя информация за новопостъпилите дела от обществен интерес.
 
В Административен съд - Добрич за последното тримесечие са образувани 7 дела по жалби срещу решения на управляващ орган на различни европейски програми.
 
Отхвърлена е жалба на Община Генерал Тошево, оспорваща решение на зам.-министъра на регионалното развитие за финансова корекция 5% от стойността на допустимите разходи по договори за строителен надзор при изпълнение на СМР на жилищни блокове, съобщи съдия Иванова.
 
До месец ще излезе решение по жалба на Община Добрич срещу финансова корекция по ОП "Околна среда" за 5% по проект с изпълнител ДЗЗД „ЕНАР-ТРАФИК“ на стойност 520 151 лева. Бойкотира се и финансова корекция 5% от УО на ОП „Региони в растеж“ за проектиране, авторски надзор и изпълнение на реконструкция и ремонт на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“ (в размер на 108 149 лева).
Има жалба от Община Добрич и за непризнати разходи от същия орган в размер на 15 583 лева по една от точките на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, сключен между МРРБ и Общината, както и за още 35 925 лева по същия договор.
 
Административният съд разглежда и доста протести на областния управител срещу решения на Общинските съвети в Добрич, Добричка, Балчик и Шабла. Те са основно срещу изменения и допълнения на Наредбите за определяне размера на местните данъци и такси с мотива, че не са налице данни за предварителна оценка на въздействието на акта.  Освен това областният оспорва и план-сметката за чистота на Община Добричка.

От началото на 2019 година в Административен съд – Добрич са образувани 221 дела, които са с 43 повече от същия период през 2018 г. Поради изменение на АПК, вече във всички административни съдилища се гледат данъчни дела по ревизионни актове; по ЗДДС чрез запечатване на обекти; обжалване на действия на публичния изпълнител. От началото на тази година до момента са образувани 7 данъчни дела по жалби срещу актове, отчете Иванова. Има и дела с искане за отмяна на предварително изпълнение на запечатване на търговски обекти на собственици от Добрич.