91 души ползват услуги по проект Независим живот за гражданите на Каварна
91 души ползват услуги по проект Независим живот за гражданите на Каварна / Дарик Добрич

И през месец октомври продължава изпълнението на проект "Независим живот за гражданите на Каварна", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

От началото на предоставянето на интегрираните услуги по проекта са преминали общо 98 потребители и 62 лични асистенти и домашни помощници, съобщават от екипа на проекта. Към момента услугите се ползват от 91 жители на морската община, за които се грижат 58 лични асистенти и домашни помощници, 1 медицинска сестра, 1 психолог и 1 социален работник.

Медицинската сестра по проекта е извършила 88 посещения в дома на потребителите. При посещенията се осъществява измерване на витални показатели (кръвно налягане, пулс и температура), както и други манипулации допустими в домашни условия. Медицинският специалист провежда и консултации за спазване на хигиенно-диетичен режим, дава напътствия за предпазване от развитие на декубитуси. При необходимост осъществява връзка с личния лекар на потребителя.

Продължава предоставянето на групова и индивидуална супервизия на персонала от Звеното за услуги в домашна среда. Те дават възможност на личните асистенти и домашните помощници за систематизиране, обмяна, осмисляне и развитие на опита при предоставяне на услугите.

Оказва се и индивидуална психологическа подкрепа на потребителите на услугите и техните семейства, съобразно индивидуалната им потребност.

През изминалия месец екипа на звеното за услуги в домашна среда посетиха домовете на 40 потребители на интегрирани услуги. При посещението е извършен освен вътрешен контрол на предоставяните на услуги, така и социално консултиране. Всички те споделят, че са изключително доволни от предоставяните интегрирани услуги. Посочват, че грижите на личните асистенти и домашни помощници подобряват качеството им на живот и им осигуряват едно по-достойно съществуване.