/ Дарик Добрич
От 22 до 24 юли в град Добрич ще се проведе ХVІІІ Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници“.

Закриват XVII фестивал "Фолклор без граници" (СНИМКИ)

Изданието се организира съвместно с Националната секция на ЦИОФФ - България (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на ЮНЕСКО). Фестивалът се провежда под патронажа на Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич.

Тази година ще участват седем състава от чужбина и два от България. Във фестивалната програма са предвидени от 19.00 ч. дефилета от Стара къща до сцената на пл. „Свобода“, където всяка вечер от 19.30 ч. предстоят концерти на ансамблите.

Програмата по дни:
22 юли, понеделник:

Фолклорен танцов ансамбъл „ДОБРОТИЦА“, Добрич

Ансамбъл „Добротица“ е известен като най-дългогодишният самодеен фолклорен състав в Добрич. От 1971 г. негов главен художествен ръководител и хореограф е Александър Александров - почетен гражданин на града, носител на  „Златна лира” и на най-високото отличие на СБМТД „Кристална лира“. Хореограф  е Юрий Митев, а корепетитор - Петър Гочев.  

За високите художествени постижения на ансамбъла говорят стотиците участия от онези години и до днес в национални и международни фестивали, надигравания, събори, конкурси. Носител на званието „Представителен“.

Изнесал е над 2000 концерта  в страната и чужбина и са спечелени много награди и отличия. Като хореограф Александров  е поставил мащабни спектакли и е автор на редица хореографски постановки. Създадената детска танцова школа възпитава и обучава в любов към българския танц цели поколения. В ансамбъла танцуват над 90 деца на възраст от 7 до 18 години.

Демократична република Тимор - „KAYRALA CULTURAL ASSOCIATION“, DILIИзточен Тимор е нова държава на световната карта. Малайската дума, от която произлиза името „Тимор“  означава „изток“.

Разположена е в източния край на Индонезийския архипелаг на северозапад от Австралия. Източен Тимор заема половината от остров Тимор със столица град Дили – главно пристанище и търговски център.

В началото на XVI век португалците завладяват Източен Тимор и го колонизират, но западната част отстъпват на Холандия. Независимост Източен Тимор обявява на 28 ноември 1975 г., но девет дни по-късно върху териториите му се разполагат Индонезийски военни сили и следва насилствено обединение с Индонезия.

На 20 май 2002 г. Източен Тимор е международно признат като самостоятелна държава - първата нова независима държава на XXI век. Източен Тимор е едно от райските места на земята с неповторима природа и защитени видове, които се срещат само тук и правят тази част на света толкова уникална.

Местното население са хора ведри и гостоприемни.  Участниците в групата „Kayrala Cultural Association“ са различни, екзотични, цветни и неподправени. Ръководител е Франсиско Лей.

Панама - „GRAN BALLET FOLKLORICO PANAMA“. Панама е дом на невероятни постижения, както на човешкото инженерство, така и на природата. Групата, която ще представя Панама „Gran Ballet Folklorico Panama“ идва от столицата град Панама.

Това е единствената столица, в която има дъждовна гора. На езика на местното население Панама означава „изобилие от риба” (във водите около страната има около 14 000 вида риби).

Според други теории, етимологията на думата произлиза от вид дърво, често срещано там, а друга теория гласи, че в превод от местен език Панама има значение на „много пеперуди”.

Официалната дефиниция, присъстваща в учебниците е „много риби, дървета и пеперуди”.  Населението е смесило пренесената европейска култура с африканската и местната култури. Цялото това многообразие  представят танцьорите от „Gran Ballet Folklorico Panama“ с ръководители Даниа Диаз и Хектор Ибарра.

23 юли, вторник:
България - Детска танцова школа “ХОРЦЕ“, Добрич

Ръководител и хореограф е Севдалина Атанасова. Школата е открита през 2015 г. при НЧ "Йордан Йовков-1870 г." с цел приобщаване, популяризиране и възпитаване на младите хора в любов към народните танци.

В нея танцуват около 40 деца на възраст от 8 до 14 години в 2 възрастови групи. Въпреки скромната си история като ансамбъл са участвали в национални и регионални събори, както и в национални и международни фолклорни фестивали в Украйна, Румъния и Турция.

В репертоара на школата има танци от всички фолклорни области на България и техните концерти редовно са включени в културния календар на Община град Добрич. С голям успех са и участията им в организираните комплексни програми по повод значими събития.

Аржентина - BALLET FOLKLÓRICO LATINOAMERICANO “SANTIAGO DEL ESTERO"

Името на държавата произлиза от латинската дума за сребро – argentum, защото след откриването на тази земя сред европейските мореплаватели се носела легенда, те там има планина от чисто сребро.

Тук се намира най-високата точка в Южното полукълбо - връх Аконкагуа (почти 7000 м.), а град Ушуая е най-южното населено място в света. Ансамбълът идва от Santiago del Estero – столицата на едноименната аржентинска провинция Сантяго дел Естеро, на северозапад от Буенос Айрес.

Те ще впечатлят публиката с изящни и грациозни танцьорки и смугли мачовци, които ритмично акомпанират с бомбо (вид барабан), ще видим и емблемата на страната - страстното танго.

„Ballet Folklorico Latinoamericano Santiago del Estero“ е ансамбъл - културен посланик на Аржентина, обиколил света, представяйки изключително богатия си репертоар, носител на множество награди и отличия. Основател и ръководител е Мария Де Лас Мерцедес Балерини.

Грузия - GEORGIAN FOLKLORE ENSEMBLE "BOLNELI"

Ансамбълът идва от град Болниси, разположен на брега на река Машавера на около 30 км. югозападно от столицата Тбилиси и е създаден през 1992 г. В анотацията му спечелените награди и първите места от различни конкурси и фестивали заемат няколко страници.

Ще видим вихрени мъжки танци, от които хвърчат искри и танцьорите сякаш прелитат по сцената. Изящни женски танци, в които смуглите красавици „плуват“ по сцената, красивите и ритмични общи хореографии, които взривяват с майсторство и техника. Уникалността им е в специалната техника - след скокове се приземяват върху прегънатите фаланги на пръстите на краката. 
 
24 юли, сряда:
Република Башкирия - „
MIRAS FOLK SONG AND DANCE ENSEMBLE“, UFA

Република Башкирия или Башкортостан влиза в състава на Руската федерация и е разположена на границата между Европа и Азия, на склоновете на Южен Урал. В нея съжителстват руснаци, башкири, татари, чуваши.

Страна с невероятни природни красоти и чудна смесица от етноси и култури. Името „башкири” става известно през 9 век. Башкирите са независими хора и подобно на всички номади в древността са пословични с любовта си към свободата. Столицата е град Уфа, от където са и участниците от състава „Мирас“.

Там е и паметникът на националния герой на Башкирия - Салават Юлаев, един от ръководителите на селската война в Русия (1773-1775 г). Скулптурата е 10 метрова статуя – най-високата конна статуя и е емблемата на града.

Ансамбълът е създаден през 1992 г., а през 2006 г. получава статут на държавен ансамбъл. В превод от башкирски „Мирас” означава ”наследство”. Наследници на вековни традиции, изпълнителите представят  истински спектакли, наситени с история, национален колорит, отразяващи красотата и богатството на башкирските земи. Ръководител на състава е Байрас Ишбердин.

Египет - SOHAG FOLK ART ENSEMBLE, SOHAG PROVINCE
Свързваме Египет с величието на пирамидите, мистиката на фараоните, очарованието на пустинята Сахара и легендарната река Нил. Ансамбълът пристига от египетската провинция Сохаг, намираща се на около 600 км. южно от столицата - Кайро.

Сохаг е известно място с изключителната находка – гробница на повече от 7000 години.  Танцовото изкуство на древен Египет лежи в основата на съвременния танц и много от характерните движения се използват в съвременните танцови хореографии.

Специфичното музикално наследство ще ни представят участниците от „Sohag Folk Drt Ensemble“. Те са съпровождани от представители на Министерство на културата на Египет.

Колумбия - „COMPANIA ARTISTICA MANGLARES", SANTIAGO DE CALI

Колумбия - просперираща държава с развиваща се икономика и процъфтяващ културен живот. Нестихващи танци, вкусна храна, живописни пейзажи, водопади, зеленина и благоуханно първокачествено кафе. Колумбийците са усмихнати и празнуващи хора, живеещи в ритъма на салсата.

Групата, която ще участва идва от третия по големина град в Колумбия - Кали (Santiago de Cali), разположен в западната част на страната, в долината на река Каука и в подножието на Андите. Известен като град на красивите жени и на мъжете, които танцуват като богове. Колумбия с нейната екзотика ще ни донесат изпълнителите от „Compania Artistica Manglares“.

Групата е създадена през 2014 г., а в нея участват танцьори и музиканти, отдадени на страстта си към фолклорното изкуство. Традиция представена по нов и вълнуващ начин, създаваща спектакли, които остават незабравими. Името на ансамбъла "Manglares" в превод означава "мангрови дървета" - те живеят във водата и са дом за много защитени бозайници, птици и влечуги, също и естествена преграда, пазеща крайбрежните райони от бури и приливи.