Доц. Светослав Ханджиев
Доц. Светослав Ханджиев / Дарик Добрич
Около 60 са участниците в 6-тото издание на форума „Училище за здраве - за деца, родители и учители“, което ще се проведе в Албена от 1-ви до 6-ти септември. Събитието е под патронажа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания BASORD, Българската академия на науките и изкуствата и курорта Албена.

Участниците са от София, Варна и Ловеч, както и от Кърджали, където вече има създаден клуб „Училище за здраве”. Редица училища в София пък ще работят съвместно с BASORD и там ще имат събития за деца и родители.

Лошият сън води до напълняване

„Доказано е, че първите 1000 дни от развитието на един организъм са изключително важни за бъдещето му – дали детето ще бъде дебело, дали ще има диабет, хипертония и други болести. Една бременна жена, ако желае нейното дете да бъде здраво, не бива по време на бременността теглото й да се повиши повече от 15-16 кг. Първите 7 години пък са важни не само за социалния, но и за здравния статус на едно дете. Нужни са добре балансирано хранене, двигателна активност и достатъчно сън”, подчерта почетният председател на BASORD доц. Светослав Ханджиев.

Разнообразното хранене не било толкова здравословно

Сдружението работи за популяризирането на т.н. балканска диета и местните хранителни традиции, които са близки до средиземноморските, но имат и някои специфични качества. „Да не забравяме значението на киселото мляко, нашите зеленчуци и плодове, на лютеницата, която е антиоксидантна бомба. Това, което трябва да се подобри за българите, е консумацията на риба. Искаме да засилим проучванията върху балканската диета, защото в цял свят има проучвания върху ефекта на зехтина, а нашето слънчогледово масло не е изучено както трябва”, добави доц. Ханджиев.

България е на пето място в Европа по честота и тежест на детското затлъстяване, сочат данните. Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпостранение на затлъстяването 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.

Допринася ли затлъстяването за преждевременна смърт?

Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

Данните сочат още, че 58% от населението в България е с наднормено тегло, а от тях 24% са със затлъстяване. На първо място е Мексико /71%, САЩ /68%/, Испания и Англия /по 62%/, Тонга, Самоа, Германия.

Разкриха кои храни ни карат да преяждаме

Очаква се през 2025 година тежкостепенно затлъстяване в света да имат 177 милиона души, а в България те ще бъдат над 330 хиляди.
По отношение на обездвижването българчетата от 6 до 12 години стоят най-много пред телевизор, телефон, компютър – 26 часа седмично. За сравнение Холандия – 14,5 часа, Белгия – 15, Румъния – 23.

Ниската физическа активност и неправилното хранене са основните причини за затлъстяването при децата и водят до диабет и сърдечно-съдови заболявания.