156 първокласници ще влязат в училищата в община Тервел
156 първокласници ще влязат в училищата в община Тервел / tervel.bg

На първия учебен ден прага на седемте общински училища в Тервел ще прекрачат 156 първокласници. В СОУ „Йордан Йовков" те ще са 65, разпределени в 3 паралелки, 11 ще започнат училище в ОУ „Христо Ботев" с. Зърнево. В ОУ „Отец Паисий" с. Нова Камена ще са 8 - там е сформирана слята паралелка I - III клас. ОУ „Д-р Петър Берон" с. Коларци ще посрещне 8 деца, 23 ще са те в ОУ „Паисий Хилендарски" в с. Безмер. Общият брой ученици в тервелско се очаква да бъде 1 347 - в 74 паралелки. С изключение на средното училище в Тервел, във всички останали ще има маломерни класове, както и три слети паралелки. На учениците от първи до четвърти клас е осигурена целодневна организация, като в Тервел, Орляк, Каблешково, Нова Камена и Коларци има столово хранене. Към двете средищни училища в Коларци и Нова Камена ще пътуват ежедневно 162 деца. В Община Тервел освен за учениците, изцяло безплатен транспорт се осигурява и за всички учители. В училищата и детските градини има медицински кабинети. И през новата учебна година ще има безплатни зъболекарски прегледи за деца от пети до осми клас.

Професионалната гимназия по техника и облекло „Дочо Михайлов" започва новата учебна година с 242 ученици в 11 паралелки в специалностите Автоматизация на непрекъснати производства, Монтьор на селскостопанска техника, Оператор в производството на облекло.

575 деца ще посещават целодневна детска градина в община Тервел. Най-много са в общинския център - 84 в ЦДГ №1 „Детелина", 113 - в ЦДГ №2 „Здравец" и 80 в ЦДГ №3 „Първи юни". Навсякъде ще има самостоятелни групи за предучилищна подготовка. Самостоятелен клас с 12 деца на 6 години ще има и в началното училище в Каблешково. Най-много деца има в градините в Орляк - 73, в Безмер - 46, в Зърнево - 38, Жегларци - 27. В градините в общината работят 65 квалифицирани детски учителки и 60 помощник възпитатели, готвачи и друг обслужващ персонал. От септември детската ясла има 25 възпитаници, с които работят 5 медицински сестри и 5 детегледачки.

В детските градини „Детелина" и „Първи юни" в Тервел са направени частични вътрешни и външни ремонти. В ЦДГ „Здравец" са отстранени предписания, свързани с безопасността на котелното помещение. Най-много ремонтни работи се извършват в заведенията в селата Орляк, Зърнево и Безмер. Подобряват се ВиК и ел.инсталациите, хидроизолации на покриви, интериор.

Общински детски комплекс „Малкият принц" ще започне занимания на 1 октомври. В него работят школи по изобразително и приложно изкуство, балет „Каприз", школа по керамика, Вокална студия "Тервел", клуб за автентичен фолклор и етнография, школа по химия. Очаква се в тях да бъдат обхванати над 200 деца.