15 сигнала за незаконен добив на дървесина и бракониерство в Добричко
15 сигнала за незаконен добив на дървесина и бракониерство в Добричко / Дарик нюз

От началото на тази година чрез телефон 112 към горските стражари в териториалния обхват на Североизточно държавно предприятие са подадени 66 сигнала, съобщават оттам. 15 от тях са регистрирани в област Добрич, 36 - в област Варна, 9 - в област Шумен, а 6 - в област Търговище. След незабавната реакция на мобилните контролни екипи са съставени 13 акта.

Нарушенията, за които гражданите алармират чрез националната система за спешни повиквания, са свързани най-често със съмнения за незаконен добив, транспортиране на дървесина и бракониерство. В 6 от случаите е подадена информация за пожари – всички в съседство на горски територии в границите на област Варна. Екипите на Североизточно държавно предприятие /СИДП/ са се отзовали веднага и са съдействали за потушаване на огъня.

„Благодарим на гражданите за съпричастността към опазването на зеленото богатство. Гората е на всички ни и обществената чувствителност към проблемите в сектора е изключително важна за ограничаване на нарушенията. Разчитаме на добросъвестността на хората, защото полагаме максимални усилия да реагираме бързо и адекватно на всички подадени сигнали”, коментира директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов.

Постоянният център към телефон 112 за получаване на сигнали за различни нарушения в горите заработи в средата на миналата година. До края на 2015 г. са постъпили 177 сигнала за нарушения в горските стопанства на четирите области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен, за които отговаря СИДП. Съставени са 11 акта. 40 от спешните повиквания алармират за пожари. В 21 от регистрираните случаи са предприети мерки за предотвратяване на огнени инциденти в близост до горски територии.