Женски футболен клуб Бургас
Женски футболен клуб Бургас / netinfo
Валентина Станкова: Най-трудно е да се преборим с предразсъдъците на родителите
Валентина Станкова за живота на женския футбол в Бургас
96854
Валентина Станкова за живота на женския футбол в Бургас
  • Валентина Станкова за живота на женския футбол в Бургас
Ако бургаският футбол се загуби в традиционната морска мъгла,то за женския футбол има светъл хоризонт. Момичетата от ЖФК "Бургас" за пореден път доказаха, че имат хъс за победа и триумфираха на "зеления килим" в надпревара с отборите на Варна - ветерани в този спорт, Монтана, Хасково и Златоград. На провелия се Трети пролетен турнир, чийто домакин беше ЖФК "Бургас", със съдействието на Общината, нашите момичетата спечелиха и в двете възрастови групи - до 15 и до 19 г. Освен купите за 1 място и в двете възрастови категории, ЖФК “Бургас“ бяха удостоени и с три индивидуални награди: голмайстор на турнира – Венелина Колева, най-полезен играч – Йоана Станкова и най-добър треньор– Даниела Димитрова.
"Бургас е още на прохождащо ниво в женския футбол. Състезателките ни са още млади. При жените първата година стартирахме много силно и се наредихме шести в Националтото женско първенство по футбол. Но решихме, че е важно да наблегнем на младите момичета, защото нашата цел е по-скоро да възпитаме в децата ни спротни умения. Социалният ефект е по-важен от победи на всяка цена", коментира Валентина Станкова, която е мениджър на отбора. По думите й в клуба могат да влязат всички деца, които изявяват желание, а треньорката им полага изключителни усилия да ги научи да играят, независимо от личните спортни умения. 
"Важното е те да играят с удоволствие, а резултатите ще дойдат в последствие. Имаме разбира се и много таланти в отбора и те успяха да извоюват доста победи за последните две години. Но голямата ни борба е с родителите на момичетата. С тези от тях, които се притесняват, че детето им тренира мъжки спорт и това може да доведе до някакви деформации", допълва тя. 
За спортния хъс, за добрите резултати и за любовта към футбола без бариери пред пола, чуйте в звуковия файл от Валентина Станкова: