Желязо се огъва като восък на Гала вечерта на българското ушу
Желязо се огъва като восък на Гала вечерта на българското ушу / netinfo

 


Огъване на 3-метрово арматурно желязо с врат, докато на гърба ти разбиват с огромен чук бетонен бордюр и през цялото време държиш в ръката си чаша пълна с вода без да я разлееш. Тази невиждана демонстрация от древен Китай на елемента вода направи пред стотици изумени погледи световният шампион на България по ушу - Стефан Колев по време на Гала вечерта на китайското бойно изкуство, която се проведе в Бургас. Събитието се организира за втора поредна година от Колев в спортна зала „Никола Станчев".
В демонстрацията, която се прави за първи път в света взеха участие и вицешампионът Бойко Петров, заедно с председателят на клуб „Атила" - Димитър Тодоров. По време на шоуто зрителите успяха да видят как само с един замах могат да бъдат потрошени пет каменни блока с една ръка.
Кулминацията на Купата на България по ушу събра на едно място най-големите имена по китайски бойни изкуства, сред които доайена на българското ушу и председател на родната федерация - Георги Деничин и водачът на националния отбор по Сан да и главен съдия на Европейската федерация в този спорт - Маноил Манев. Той даде и старт на борбите, в които един срещу друг на ринга застанаха многократният шампион по Сан Да и състезател от ММА - Руфат Ибрям и Бялко Бялков, който малко по-късно, заслужено получи и купата на шампионата в категория до 70 кг..
Като зрелищен спектакъл с много изкусни техники, показани от малките шампиони от спортен клуб „Бей Син", международните медалисти на България по Сан да, балет „Руж", към танцова школа „Дюн" и огнено шоу „Ф4" премина Гала вечерта. В нея родните спортисти показаха не само пълен самоконтрол и ловкост, но и въздействащи демонстрации с оръжия и премятания във въздуха.
„Представяме ви спорт, в който за последните 8 години във всички възрастови групи нашият отбор е спечелил 300 медала за България от световни и европейски първенства и четири пъти е станал носител на световната купа. На 18 първенства е бил развяван с гордост българският флаг, а химна ни е изправял на крака стотици по света", каза при награждаването водачът на „Бей Син" - Стефан Колев.
Първото място и Купата на България грабна 16-годишната Камелия Колева, на второ място се нареди Нейко Плачков от „Бей Син", а на трето съотборникът му Николай Геренски.
„Чест е за Бургас да има клуб като „Бей Син", особено с такъв ръководител. Вече съм малко възрастен за ушу, но като гледам как се представят нашите състезатели съм убеден, че има огромен смисъл да правим спортни зали за тези деца. Благодарен съм на техните родители, че ги насърчават да тренират ушу и на треньорите, които ги обучават, защото това е най-добрият начин за възпитаване в любов към спорта и резултатът е показателен", каза Димитър Николов. Той получи от организаторите плакет „Приятел на българското ушу", за подпомагането на дейността на бургаския клуб през последните години. „Благодарение на общината „Бей Син" влезе в топ 20 на европейските клубове с най-добра база, в която тренираме над 100 бургаски деца", обясни председателят на „Бей Син", който пък получи благодарствен адрес и почетния знак на община Бургас.
На проявата, която е кръг от Държавния спортен календар присъстваха депутати, зам. областният управител на Бургас - Златина Дукова, зам. кметът по финанси Красимир Стойчев, Веселина Деведжиева от спортна дирекция и кандидат общински съветници.