/ Архив
Бургаската еко инспекция даде казуса с пречиствателната станция на Елените на прокуратурата и НАП. Причината - неизплатени над 7 милиона лева глоби, наложени заради нерегламентирана работа на пречиствателното съоръжение от 2012 година.

Именно тогава е отнето разрешителното за използването му като воден обект. И тъй като актовете на РИОСВ-Бургас не са били нито обжалвани в съда, нито платени - първоначалната глоба набъбнала до колосалните 7 млн. лева до началото на 2018 година.

Допреди шест години пречиствателната станция на Елените се стопанисвала от дружеството „Вики инвест“. Днес управлението на станцията, собственост на Ветко Арабаджиев, се поема от ПОСВ „Елените“, отново частна компания.

Освен многомилионната глоба, еко инспекцията в Бургас е наложила и нова санкция през миналата година в размер на 1 700 000 лева. Глоби са наложени и от Басейнова дирекция – Варна, но задълженията там са погасени, заяви пред „Дарик“ директорът на регионалната инспекция по околната среда и водите Тонка Атанасова.

Освен отпадъчните води от хотелските комплекси на Елените в пречиствателната станция се обработват и тези от почивните бази в Свети Влас. „Тази пречиствателна станция няма разрешително за заустване“, категорично заяви Атанасова. По думите й, към момента текат прединвестиционни проучвания за изграждане на канализационна система на селището. Вече е предвиден и имот за строителството на нова станция.  

Припомняме, че през миналата година на място беше установено, че пречиствателната станция няма лиценз за ВиК оператор, а събира такси. Водите се пречиствали без разрешително. Според инспекторите, капацитетът на пречиствателната станция е изчерпан, а се приемали допълнителни количества. Проверката беше извършена от министъра на туризма, представители на Басейнова дирекция и РИОСВ.