/ Снимка: Дарик, архив
Мръсотия в морето на територията на Северния плаж изплаши туристи. Слушатели на Дарик твърдят, че трети ден ги е страх да влизат във водата, тъй като според тях ясно се виждали фекални замърсявания.

“Днес има хора, които са във водата, въпреки вчерашното замърсяване на морето от мръсотии – фекалии. Подадохме сигнал за проверка. Дойдоха, не знам какво правеха, но всички хора бяха на брега. Общината трябва да обърне внимание, да разбере откъде идват тези замърсявания. Ако трябва да следят корабите с GPS, да огледат пречиствателната станция в „Сарафово“. Тук беше замърсено в продължение на два – три дни. Иначе реагираха бързо, взеха мерки. Но тя вълната като излезе и всичко се разнесе“, каза Стайко Петков, който е редовен посетител на плажната ивица.

Проверка на хотел дали е цапал на Каваците

От РИОСВ – Бургас обясниха, че са извъшили проверка на място, заедно с представители на общината.
„Действително получихме подобен сигнал за замърсяване на Северния плаж в Бургас. При извършената проверка не бяха открити фекалии в морската вода. Касае се за канал, който отвежда дъждовна вода“, заяви директорът на екоинспекцията в града Тонка Атанасова.

Въпреки вчерашната операция по отстраняване на проблема днес плажуващи отново се оплакаха от мръсната морска вода.  Само за последната седмица в РИОСВ са получени няколко сигнала за замърсяване с мазут по Черноморието. Последният е от созополския плаж „Хармани“ където е издадено предписание на концесионера за почистване на ивицата.

Мазут на плажовете в Несебър и Равда. РИОСВ разпореди да се почисти

По информация на Дарик, причината за замърсяванията е кораб, чиито трюм е бил неправомерно почистен. Собственикът на плавателния съд е установен от ИА „Морска администрация“. Потърсено е съдействие от украйнските власти, където кораба трябва да акостира след два дни. Ще бъдат направени изследвания. Ако вината за замърсяването бъде доказана, собственикът може да бъде глобен с до 50 000 лева.

Автор: стажант-репортер - Теодора Динева