Задължителна детска градина факт и в Бургас
Задължителна детска градина факт и в Бургас / sxc.hu

Детската градина става задължителна за петгодишните, обяви началникът на регионалния инспекторат в Бургас – инж. Виолета Илиева по време на първото съвещание за началото на учебната година с директорите на училища в региона.

Двегодишната задължителна предучилищна подготовка има за цел децата от малцинствата да нямат проблеми с овладяването на българския език.

Сред новостите за учебната 2010 – 2011 година е и целодневната организация за първокласниците и допълнителните 427 лева за издръжката на всеки ученик.

„Новата учебна година ще бъде стабилна и финансово осигурена, отпуснатите средства са колкото и тези за миналата година, така че не очакваме проблеми”, каза още инж. Илиева. Тя допълни, че Регионалния инспекторат ще продължи да работи за достигане на европесйкото качество в образованието.

Все още има недостиг на квалифицирани кадри за преподаване на английски език и информационни технологии, стана ясно от анализа за изминалата учебна година. Най-много са били слетите паралелки в общините Руен, Карнобат и Поморие. Това са и местата, където най-често преподавателите по чужди езици, рисуване и дори български език са неправоспособни.

0,6% от общия брой на учащите се в областта са отпаднали през изимналата година от училище. Най-честата причина, според статистиката е липсата на мотивация от страна на родителите, лош пример и ранно съжителство на семейни начала сред младите.

539 деца със специални образователни потребности са били интегрирани за периода в 68 училища в областта, все още за техните нужди обаче няма осигурени достатъчен брой психолози и логопеди.