За пръв път в Бургас фалшификати на български художници
За пръв път в Бургас фалшификати на български художници / netinfo

За пръв път, съвършен фалшификат на най-скъпо продадената картина в света - „Портрет на Аделе Блох-Бауер” на Густав Климт, пристига в Бургас. Оригиналът на картината, продадена за 135 милиона долара, от сряда може да бъде видяна и закупена за 1500 евро във фоайето на хотел „България”. Най-желаното платно на планетата ще бъде пред родна публика благодарение на изложбата на фалшификатите на световните шедьоври на изобразителното изкуство от  9-ти до 17-ти септември в морския град.

Само преди месеци картината „Ръченица” на големия художник Ян Мърквичка бе продадена за 150 000 лева, а от сряда прочутият шедьовър ще може да се намери само за 4 хиляди лева. За пръв път в света фалшификатите на Ван Гог, Моне, Модилиани и други ще бъдат изложени в Бургас заедно с прочути платна на родните ни класици в живописта - Димитър Караджов и Иван Ангелов, които почти не могат да бъдат видяни в оригинал.                                          

Картините са лицензирано фалшифицирани от най-големия съвременен художник - фалшификатор проф. Даниеле Донде. Изложените платна са абсолютно легални имитации, тьй като художественото ателие на професора единствено има законен лиценз - разрешение от музеите и колекционерите, приютяващи оригиналите, да създава техни фалшификати.

        Проф. Донде прие предизвикателството да предложи специално за българския пазар фалшификати и на големите български художници като Димитър Караджов, Мърквичка и  Иван Ангелов. За да пресъздадат картината  на Мърквичка „Ръченицата”, екипът от художници - кописти е работил повече от три месеца. Цената на картините е специално адаптирана с възможностите на българската публика и варира в атрактивния диапазон от 500 до 2500 евро.

Официалното откриване на изложението - разпродажба ще започне от 18.00 часа в сряда, в хотел „България”.